Már három teáskanálnyi víz megbetegedést okozhat Rióban

Fotó: MTI/EPA/EFE / Antonio Lacerda

-

Tovább tart a vita a jövő évi riói olimpia vitorlásversenyeinek helyszínéről a víz szennyezettsége miatt. A legújabb tesztek ismét azt az eredményt hozták, hogy a víz megbetegedést is okozhat.


Kristina Mena, a Texas Egyetem egészségügyi kutatója a Business Insidernek így nyilatkozott: „Egy olyan extrém helyzetről beszélünk, amikor a szennyezettség olyan magas, hogy nagy a valószínűsége a fertőzésnek.”


A professzor hangsúlyozta: a víruskoncentrátum a vízben még egy kilométerre a parttól is annyira magas, hogy hasonló esetben az Egyesült Államokban vagy Európában bezárnák a strandokat, fürdőhelyeket. Mena példaként említette, hogy ha a versenyzők három teáskanálnyi mennyiségű vizet lenyelnének, 99 százalék lenne az esély a megbetegedésükre. „A terület nem alkalmas vízi sportok űzésére” – szögezte le a szakember.


Hajókázni még csak hagyján, de ha majd úszni kell benne...


A víz minőségével kapcsolatban július végén kerültek nyilvánosságra először aggasztó adatok: egy felmérés azt mutatta, hogy erősen szennyezett és egészségre ártalmas a tengervíz Rio de Janeiro környékén, a Guanabara-öbölben pedig magas a szennyvízből származó vírusok és baktériumok koncentrációja. Ezután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és több sportszövetség bejelentette, hogy saját, független teszteken vizsgálja majd meg a riói víz minőségét, de a NOB is elismerte a problémákat.
Az olimpiai tesztversenyek során a résztvevők közül sokan panaszkodtak a szennyezett vízre, Erik Heil német vitorlázó augusztusban olyan súlyos bakteriális fertőzést kapott, hogy kórházban kellett kezelni, de a magyar kajakosoknak is meggyűlt a bajuk a vízzel. A riói olimpia szervezőbizottságának elnöke szeptemberben kijelentette, hogy rendben lesz a víz minősége a Guanabara-öbölben az ötkarikás vitorlásversenyek idejére.