Már halálos áldozatai is vannak a palesztin tüntetéseknek

Fotó: MTI/AP / Nászer Sijuhi

-

Megöltek két palesztin tüntetőt és 35-öt megsebesítettek az izraeli katonák a Gázai övezet és Izrael határánál. Ők az első halálos áldozatai a közel-keleti forrongásnak, amely azért tört ki, mert Donald Trump – szakítva a több évtizedes amerikai politikával – Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának.


Az egyik palesztin férfi halálát az izraeli hadsereg is megerősítette. Szerintük több száz palesztin égő gumiabroncsokat és köveket dobált izraeli katonákra, akik tüzet nyitottak a zavargások két fő felbujtójára.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint az egyik halálos áldozat a 30 éves Mahmúd al-Maszri. A férfi Hán Júnisz település közelében, az izraeli és palesztin területeket szétválasztó kerítésnél tüntetett. A másik halálos áldozatról egyelőre nincsenek részletek. Az izraeli lövésektől 35 palesztin sebesült meg, kettőjüknek válságos az állapota.

A palesztin területeken kirobbant erőszak nem csak a Gázai övezetre korlátozódik: Ciszjordániában is összecsapások voltak izraeli katonák és palesztin tüntetők között.

A világ számos országában szintén muszlim tüntetők vonultak az utcára a pénteki ima után. Ciszjordániában, Egyiptomban, Jordániában, a damaszkuszi palesztin menekülttáborokban, Libanonban, Törökországban, Pakisztánban, a vitatott hovatartozású Kasmírban, Indonéziában, Malajziában, Szudánban, Tunéziában, Bahreinban és Irakban is több százas, néhol pedig több ezres tömegek tüntettek Trump döntése ellen.

Beszámolók szerint ezeken a tüntetéseken a palesztin területekhez hasonlóan amerikai és izraeli zászlókat, Donald Trumpot ábrázoló képeket és bábukat égettek. "Le Amerikával! Le Izraellel!" – skandálták a demonstrálók beszámolók szerint.

Az USA valószínűleg két éven belül nem költözteti át az izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe – mondta Rex Tillerson külügyminiszter Párizsban.

"Ez nem olyan dolog, amely idén bekövetkezik, és valószínűleg még jövőre sem, de Donald Trump elnök azt akarja, hogy nagyon konkrétan és nagyon határozottan haladjunk előre" – mondta az amerikai diplomácia vezetője.

Tillerson azt mondta, hogy az átköltözéshez meg kell "találni a helyszínt, építési terveket kell kidolgozni, meg kell szerezni a szükséges engedélyeket (köztük az amerikai kongresszusét), és végül fel kell építeni a nagykövetséget".

Szerinte Trump "nagyon világosan jelezte, hogy Jeruzsálem végső státuszáról és a határokról a két félnek kell tárgyalnia és döntenie".

Tillerson a Libanon barátai elnevezésű nemzetközi csoport találkozóján részt vesz Párizsban Szaad Haríri libanoni miniszterelnökkel, az ENSZ Biztonsági Tanácsácsa öt állandó tagjának, valamint Németország és Olaszország képviselőivel.

Az EBESZ miniszteri ülésén tartott záró sajtóértekezleten az orosz külügyminiszter Trump szerdai bejelentésről azt mondta, hogy az USA döntése "szembemegy a józan ésszel", és "jelentősen bonyolítja" az arabok és izraeliek közötti konfliktus megoldásának keresését. Lavrov azt mondta, elvárja, hogy az ENSZ BT pénteki ülésén az USA magyarázattal szolgáljon következő lépéseiről, és arra, hogy milyen irányban akarja azokat megtenni – mondta Szergej Lavrov.