Már halálos áldozatai is vannak a katonai puccsnak Burkina Fasóban

Fotó: AFP / AHMED OUOBA

-

Összecsapások törtek ki Burkina Faso fővárosában csütörtökön, nem sokkal azután, hogy az elnöki biztonsági ezred bejelentette a kormány feloszlatását. Az erőszakban legalább hárman meghaltak és hatvanan megsebesültek.


Egészségügyi források szerint legalább egy áldozat halálát lőtt sérülés okozta, és több sebesültet is lőtt sebekkel kezelnek. Szemtanúk szerint a főváros, Ouagadougou utcáin a rendőrség figyelmeztető lövésekkel oszlatta a katonai hatalomátvétel ellen tiltakozó tüntetőket, akik válaszul kövekkel dobálták meg a rendőröket.


A puccs vezetője, Gilbert Diendere tábornok az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, „túl korai" lenne megtartani az eredetileg október 11-ére kiírt választásokat az országban. A Burkina Faso ideiglenes vezetőjének kikiáltott tábornok bírálta a választási törvényt, amely eltiltotta az indulástól a tavaly novemberben szintén katonák által lemondatott Blaise Compaoré korábbi elnök pártját. Diendere tábornok Blaise Compaoré bizalmasának, az általa vezetett ezred pedig a volt elnök hatalma egyik fő pillérének számított.Az előző nap az elnöki biztonsági ezred őrizetbe vette az Compaoré megbuktatása után hatalomra lépett ideiglenes államfőt és a kormány tagjait, majd bejelentette, hogy feloszlatta az átmeneti kormány intézményeit.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán felháborítónak nevezte a történteket, és a világszervezet Biztonsági Tanácsához hasonlóan az őrizetbe vett politikai vezetők azonnali szabadon bocsátását követelte.