Már Finnország is határellenőrzésbe kezdett

-

Finnország szombaton megkezdte a Svédországból érkező menekültek ellenőrzését Tornio átkelőhelyen. Menedékkérelem beadása nélkül ezentúl nem mehetnek tovább az országba, közölték a finn hatóságok.


Az ellenőrzést rendőrök végzik, miután a hatóságok szerint a helyzet kezelhetetlenné vált. A kormány pénteken jelentette be, hogy idén több mint 11 000, többségében iraki menedékkérő érkezett Finnországba, szemben a 2014-es 3600-zal.

A finn kormány tervei szerint csökkenteni fogják a menedékkérők jelenlegi, étkezések nélkül havi 316 eurós támogatását, és korlátozzák a szociális rendszerhez való hozzáférést is.

Szombaton tüntetők alkottak elé láncot alkottak a svéd oldalon fekvő Haparanda és a finn oldalon lévő Tornio beléptetőpont között. "Zárják le a határt!" - volt olvasható a demonstrálók által magasba emelt feliratokon, tiltakozva a Finnországba egyre nagyobb számba érkező migránsok ellen. Az AFP által "szélsőjobboldalinak" nevezett tiltakozókkal szemben ellentüntetők egy csoportja is felsorakozott. Mindkét csapat már a délelőtt folyamán békésen feloszlott.

Finnországba viszonylag nagy arányban próbálnak meg eljutni iraki menedékkérők, miután az év első felében benyújtott 548 iraki kérelem 54 százalékát pozitívan bírálták el a finn hatóságok, míg Svédországban 33 százalék volt ez az arány.