Már épülnek a metrópótlók megállói

Fotó: MTI / Lakatos Péter

-

Épülnek a megnövelt kapacitású, a metrópótló buszokhoz szabott megállók a 3-as metróvonal mentén.


A 3-as metró vonalán folyamatosan dolgoznak a kivitelezők a majdani metrópótláshoz szükséges, bővített kapacitású buszmegállók kialakításán – értesült a Magyar Idők A X. kerületi Kőér utca és a Vak Bottyán utca csomópontjában egy-egy forgalmi sávot időszakosan lezárnak a metróvonal felújítását előkészítő munkák miatt. A BKV Zrt. tájékoztatása szerint a későbbi felszíni metrópótláshoz szükséges további út- és forgalomtechnikai munkák a Határ úti állomás környékén várhatóan február 18-ig tartanak. Szintén építkeznek – ideiglenes sávlezárással – a Pöttyös utcai és az Ecseri úti megállónál is.

A fővárosi önkormányzat honlapján nyilvánossá tett közbeszerzési dokumentumokból többek között kiderül: a nyertes pályázó a metróvonal mentén a felszínen kiépíti az ideiglenes forgalomtechnikát, burkolat- és szegélybontási, szegélykorrekciós, térvilágítási, marási és aszfaltozási munkálatokat végez, továbbá kanyarodósávot és gyalogos-átkelőhelyeket is épít.

A tervek szerint a mintegy három évig tartó buszos metrópótlás befejeztével két gyalogátkelőhely megtartásától eltekintve a rekonstrukció előtti állapotot vissza kell állítani a teljes vonal mentén. Folyamatban van a metrófelújításhoz szükséges sínanyag és a kitérők szállítása is. Az első szállítmányok októberben már megérkeztek a BKV telephelyére.

A fentiekkel ellentétben az állomások és az alagutak, biztosítórendszerek és egyéb berendezések felújítására kiírt közbeszerzések eddig sikertelennek bizonyultak. A magas vállalkozói ajánlatok miatt a BKV megsemmisíti mind a négy kiírást, és az új pályázatokat már a kiviteli tervek alapján készítik el. A Főmterv Zrt. december második hetére végez a feladattal. Az új kiírásokat ennek alapján januárban hozzák nyilvánosságra.

Tarlós István főpolgármester már többször elmondta: az állomás- és alagút-felújítási kiírásokon induló pályázóknak be kell látniuk, hogy a kormány 137,5 milliárd forintos támogatásánál nem lesz több pénz, ezért ehhez kell igazítaniuk a pályázataikat. Így legkorábban jövő nyáron elindulhatnak a munkálatok.

A 2-es metróhoz kapcsolódó hír, hogy a Budapesti Közlekedési Központ hajójárattal segíti a Kossuth Lajos tér megközelítését a metróállomás lezárásának idején. A D2 jelzésű járat ingahajóként közlekedik majd a Kossuth és Batthyány tér között. Az állomás felszíni kijárata feletti MTESZ-székház bontási munkálatai miatt december 3-tól három hónapig megállás nélkül haladnak át a metrók az állomáson. A teret a Kossuth és a Deák tér között közlekedő M2A jelű pótlóbusszal is el lehet majd elérni.