Már csütörtökön lesznek forgalomkorlátozások

Forrás: MTI

-

Az augusztus 20-i ünnepségek miatt több kerületben lesznek lezárások, de legalább sűrűbben járnak szombaton a metrók.


Az augusztus 20-i rendezvények miatt már csütörtöktől forgalomkorlátozásokra kell készülni Budapesten. Szécsi Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) osztályvezetője szerdán elmondta: a hétvégi lezárások és megállási tilalmak Pesten és Budán is több forgalmas útszakaszt, a rakpartokat és több hidat is érintenek. Az állami ünnepi rendezvények miatt a fővárosban több helyszínen és több időpontban várhatók forgalomkorlátozások. Csütörtöktől egészen hétfőig ideiglenes lezárások és megállási tilalmak lesznek érvényben a főváros I., II., V., IX., XI. és XIII. kerületében.

Szombaton a Szabadság hídon és a Lánchídon egész nap csak gyalogosan lehet majd közlekedni. Az esti tűzijáték idejére az Erzsébet hidat és a Lánchidat is teljesen lezárják, s szükség esetén akár a Szabadság hidat is. Emellett a Magyar ízek utcája és a koncertek miatt csütörtöktől lezárják a Clark Ádám teret, emellett lezárások lesznek a Mesterségek Ünnepe miatt a budai Várban pénteken és szombaton.


Jobb lesz közösségi közlekedéssel utazni


Szintén megállási tilalom és korlátozás lesz érvényben a Bazilikánál, valamint az augusztus 20-i Szent Jobb-körmenet útvonalán is. Mindemellett az esti tűzijáték miatt a Dunán is korlátozzák a hajóforgalmat, továbbá a Gellért-hegyet is lezárják, és a budai és pesti rakpartszakaszokon, hidakon és környékükön is korlátozásokra kell készülni. A tilosban parkoló gépjárműveket elszállítják. A Honvédelmi Minisztérium azt ajánlja, a rendezvényeket inkább közösségi közlekedéssel közelítsék meg az érdeklődők, a metrók és a csepeli HÉV is sűrűbben közlekedik majd.

Szombaton a programok a Parlament előtti Kossuth Lajos téren a nemzeti lobogó felvonásával, valamint a honvédtisztjelöltek avatásával kezdődnek. Délután öt órakor kezdődik az ünnepi szentmise a Szent István-bazilikánál, amelyet a hagyományos ünnepi körmenet követ majd. Az esti tűzijáték este kilenc órakor kezdődik. Idén a Citadellán is új helyről, a mellvédről lövik fel a tűzijátékot, és új kilövési pont lesz az Erzsébet híd is. Emellett a Lánchídról, valamint a két híd között a Dunáról, katonai pontonokról lövik majd fel a tűzijátékot.