Már csaknem 60 millió ember menekül

Fotó: MTI/EPA / Sedat Suna

-

Magyarország a menedékkérelmek számát tekintve világösszesítésben a 9. volt tavaly. Az ENSZ szerint soha nem volt még ennyire súlyos a helyzet.


Fegyveres konfliktusok miatt tavaly 59,5 millióra nőtt a menekültek és az otthonukból elűzöttek száma a világon, ilyen súlyos menekültválságra még nem volt példa - olvasható az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának éves jelentésében.

A növekedés drámai: 2013 végén még „csak” 51,2 millió menekültről tudott az ENSZ. Tíz évvel ezelőtt pedig még csak 37,5 millióan voltak.

Antonio Guterres főbiztos genfi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR és a többi humanitárius szervezet már nem győzi ellátni a menekülteket, nincs elég alkalmazottjuk és pénzük sem rá. Becslésük szerint a menekültek száma év végén tetőzik majd.

A világon eddig a legtöbb ember a 2011 óta tartó szíriai konfliktus elől menekült el. Az UNHCR szerint az utóbbi öt évben legalább 14 fegyveres konfliktus tört ki vagy újult ki szerte a világon.

Tavaly mindössze 126 ezer 800 menekült térhetett vissza szülőföldjére, ami 31 év óta a legkisebb szám. A menekültek több mint fele gyerek.


Magyarországon a menedékkérelmek száma 14-ben több mint a duplájára nőtt a korábbi évhez képest. Az ENSZ jelentése szerint tavaly 41 ezer kérelmet adtak be, a korábbi 18 ezerhez képest. Magyarország ezzel világszinten a 9. lett a menedékkérők számát nézve. A menekültek zömmel Szerbiából, Koszovóból, Afganisztánból és Szíriából érkeznek. Sokan más uniós országba mennek tovább.


A világ legnagyobb emberi jogi szervezete, az Amnesty International hétfőn Londonban ismertette éves jelentését a menekültekről, és összefoglalóan azt állapította meg, hogy a II. világháború óta nem alakult ki a jelenlegivel összemérhető súlyosságú menekültválság, amelynek megoldására csak akkor van remény, ha a kormányok felismerik, hogy globális léptékű válságról van szó.