Már csak négy északi szélesszájú orrszarvú van a Földön

Fotó: AFP / MICHAL CIZEK

-

Nabire volt az ötödik, de csehországi otthonában elpusztult egy ciszta miatt.


A nőstény orrszarvú a csehországi Dvur Králové nad Labem állatkertjében élt – fogságban is született 1983-ban. Az állatkert igazgatója Premysl Rabas szerint Nabire pusztulása szimbolizálja az orrszarvúak számának drasztikus csökkenését, amely az "értelmetlen emberi kapzsiság" számlájára írható.

„A testében lévő kóros ciszta nagy volt, a súlya 40 kilogrammot nyomott a benne található folyadék eltávolítása után. Nem volt lehetőség a kezelésre” – mondta el Jiri Hruby, az állatkert munkatársa.


Míg ki nem halnak

Nabire volt az utolsó északi szélesszájú orrszarvú Európában. Az afrikai állatokra specializálódott Dvur Kralové-i állatkert 2009 óta három egyedet telepített át a kenyai Ol Pejeta rezervátumba, emellett még egy nőstény él az Egyesült Államokban, a San Diegó-i állatkertben.

A cseh állatkertben tavaly óta egy másik északi szélesszájú orrszarvú is elpusztult, 2014. októberében egy hím, a múlt decemberben pedig San Diegóban múlt ki egy állat.

Az orrszarva miatt kíméletlenül vadászott állatfaj valószínűleg a vadonban már teljesen kihalt, az utolsó jelenlétére utaló nyomokat 2007-ben találták Afrika középső részén.