Már csak kevés hiányzik, hogy összeálljon a kép a párizsi vérfürdőről

Fotó: MTI/EPA / ETIENNE LAURENT

-

Percről percre követhető, hogy melyik autó, mikor hol volt, hogyan mozogtak a terroristák, és nagyjából tudni, kiket fogott el vagy ölt meg a rendőrség. De még mindig van egy félórás lyuk a kamerák felvételei alapján, nincs meg mindegyik terrorista, és nem tudni, ki az egyik halottja a razziának.


Három belgiumi bérautó, egy VW Polo, egy Seat Leon és egy Renault Clio érkezett Belgiumból Franciaországba 10-10 perces különbséggel egy nappal a terrortámadások előtt. A Cliót és a Polót Salah Abdeslam, a Seatot testvére, Brahim Abdeslam bérelte.


November 12 - Belgiumból Párizsba


Salah a terroristáknak két szállodai szobát, illetve egy házat is kivett november 10. és 17., illetve 11. és 17. közöttre. Összesen hat vagy hét embernek szerzett szállást. Hogy pontosan kik ültek az autókban, és kik voltak már korábban a francia fővárosban, még nem tudni.

Feltehetően útközben vették fel a robbanóöveket és egyéb robbanószereket, eddigre a helyszínt már feltérképezte társuk, Ahmed Dahmani. Őt egyébként szombaton tartóztatták le Törökországban.


A fekete Renault és a Stade de France


A Renault

A fekete Renault Clio az utcai kamerák felvétele szerint 9:59-kor érkezett Párizs 18. kerületébe, oda, ahol végül meglelték, néhány kilométernyire a terrortámadások egyik helyszínétől, a Stade de France-tól. Azt, hogy hol járt ez előtt, nem világos, miként az sem, ki vitte oda. Az autót 6 perccel az után vette fel a kamera, hogy a stadion harmadik öngyilkos merénylője is felrobbantotta magát, 21:53-kor.

A stadionnál robbantó három öngyilkos merénylő közül kettő még mindig ismeretlen. Bár adatok vannak arról, hogy Görögországon keresztül, menekültútvonalon érkeztek, az ujjlenyomatuk eddig nem volt elég az azonosításukhoz.


A fekete Seat és az éttermek


A seat

A fekete Seat Leonnal három fegyveres hajtott több étteremhez illetve kávéházhoz, és az utolsó kivételével mindegyikre sortüzet zúdítottak. Négy helyszínen hat éttermet támadtak meg egymás után: 21:25-kor, 21:33-kor, 21:38-kor, és végül 21:42-kor.

Hogy kik voltak a seatos tettesek, szintén nem derült még ki. Ott lehetett a főszervezőként emlegetett, a Saint-Denis-i rendőrségi razziában lelőtt Abdelhamid Abaaoud, mert őt látták egy metrómegállónál, egészen közel ahhoz, ahol a kocsit meglelték. Minden helyszínen ott lehetett Brahim Abdeslam, aki az utolsó helyszínen aztán felrobbantotta magát. A harmadik fegyveres személyére mostanáig több név is felmerült. Hivatalosan nem neveztek meg senkit.

A seatos csapat lőtt az egymástól mintegy 100 méterre lévő Carillon bárnál és a Le Petite Cambodge-nál a Rue Alibert és a Rue Bichat sarkán. Itt 15 ember halt meg. Innen mintegy 400 méternyire van a Café Bonne Biére és a La Casa Nostra pizzéria ugyancsak egy kereszteződésben. A Casa Nostránál öt ember halt meg, és belső kamera rögzítette azt, ahogy egy nő az utolsó pillanatban menekül meg a lövedékek elől.Fél óra kiesik

Két kilométerrel odébb a La Belle Equipe-nél folytatódott a lövöldözés. Az étteremben, illetve annak teraszán születésnapot ünnepeltek, 19-en haltak meg. Az előző helyszínen a kamerafelvétel 21:34-et mutat a támadás időpontjában, innen az Equipe kb. 3-4 perc, ami azt jelenti, hogy a lövöldözés nem a párizsi ügyészség által először közölt 21:36-kor, hanem pár perccel később kezdődhetett.

Végül 3-400 méternyire innen található a Comptoir Voltaire, ahol az ügyészség szerint 21:40 körül Brahim Abdeslam felrobbantotta magát. Itt rajta kívül nem halt meg senki.

Feltehetően az autót az életben maradt két fegyveres közül egy, vagy mindkettő vitte ez után Montreuilbe, ahol megtalálták, mindössze egy utcányira attól a metrómegállótól, ahol este 22:14-kor az utcai kamera felvette Abdelhamid Abaaoudot.

Arról eddig semmilyen információ sincs, hogy mi történt a Comptoir Voltaire előtti öngyilkos merénylet és Abaooud utcai kamerán való felbukkanása közötti mintegy félórában. A két helyszín mindössze 4 kilométernyire fekszik egymástól.


A fekete VW Polo és a Bataclan

párizsi terrortámadás, Bataclan, terroristák


A Volkswagen

A VW Polóval a Bataclanhoz hajtott három, fegyverekkel és robbanóövekkel felszerelt férfi. A lövöldözés 21:42 után kezdődött – ekkor küldtek innen SMS-t – nem tudni, kinek –, és dobták a mobilt egy szemetesbe. A fegyveresek túszokat is ejtettek, majd a rendőrség lerohanta a Bataclant. Ekkor ketten felrobbantották magukat, a harmadikat lelőtték.

Az autót a koncertteremnél, az utcán találták meg. Csak két támadó kilétét hozták nyilvánosságra, a harmadikról még nem tudni semmit.


Razzia, letartóztatások és körözés – őket nevezték meg eddig

párizsi terrortámadás, elfogott terroristák


November 18-án a rendőrség lerohant és gyakorlatilag rommá lőtt egy lakást a párizsi Saint-Denis-ben. Három terrorista halt meg, erősítették meg a hatóságok. Egyikük a főszervezőnek tartott Abdelhamid Abaaoud, a másik Abaaoud unokatestvére, Hasna Aitboulachen. A harmadik halott kilétéről nem tudni semmit, a zavaros információkból egyelőre annyi hámozható ki, hogy valószínűleg ő is nő.


A lakásban vagy lakásnál még három embert tartóztattak le, a razziában pedig még négyet, köztük a lakás tulajdonosát, és azt a két férfit is, akik Belgiumba vitték a terrortámadások után egy nappal Salah Abdeslamot. Őt azóta is keresik, és szombat óta egész Brüsszel a legmagasabb fokozatú terrorkészültségben van miatta.

Időközben letartóztatták azt a férfit is, aki a helyszínt térképezte fel, az a mindössze 19 éves fiú pedig, aki feltehetően a robbanóöveket készítette, jelentkezett a rendőrségen. A legfrissebb hírek szerint az éjszakai 16 gyanúsított után hétfőn újabb őt embert vett őrizetbe a belga rendőrség, de Salah Abdeslam nincs köztük.


Az alábbi térképen egy helyen böngészheti a helyszíneket: