Már csak két napja van a kormánynak a paksi titkosítás feloldására

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Az Európai Bizottság (EB) a napokban egyeztetett a kormánnyal, és ennek alapján kötelezte az új törvényjavaslat benyújtására. Erről a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője, Jávor Benedek nyilatkozott.


A politikus tájékoztatást kapott Brüsszeltől, miszerint a bizottság egyetért azzal, hogy a paksi titkosítási törvény nem egyeztethető össze az uniós joggal. Az EB azt is közölte, hogy felvette a kapcsolatot a kabinettel, és a konzultáció eredményeként a kormány ígéretet tett arra, hogy módosítja a paksi titkosítási törvényt.


Jávor Benedek tájékoztatása szerint a kormánynak még februárban be kell nyújtani a parlament elé a módosító javaslatot, azt márciusban el kell fogadni, és már áprilisban hatályba kell léptetni.

A parlament tavaly fogadta el azt a jogszabályt, amely lehetővé tette, hogy a bővítésre vonatkozó információkat általánosságban elzárják a nyilvánosság elől anélkül, hogy meg kellene jelölni, pontosan mely adatokat akarják megvédeni. Jávor Benedek szerint a törvény nemcsak az alaptörvénnyel, de az európai joggal is ütközik, ezért panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz.