Már csak egy magyart nem találnak Nepálban

Fotó: AFP / agnes bun

-

Szijjártó Péter az M1 kedd reggeli műsorában ismertette a legfrissebb adatokat, miszerint negyvenkét magyar állampolgár tartózkodik jelenleg a földrengés sújtotta Nepálban, és közülük már csak egyet keresnek.


Szijjártó Péter jelezte: hétfőn még tíz magyarról nem volt hír, az utolsó magyar állampolgárról pedig, akiről nem érkezett egyelőre információ, tartózkodási helye alapján az feltételezhető, hogy jól van. A külgazdasági és külügyminiszter arra kér mindenkit, hogy a katasztrófa miatt halassza el a térségbe tervezett utazását.


Öt olyan magyarról tudnak, akik tartósan Nepálban élnek, az ő hazatérésük egyelőre nem várható. Hétfőn viszont tizennyolc magyar már elhagyta a földrengés sújtotta országot, eközben két újabbról derült ki, hogy Nepálban tartózkodik. A katmandui tiszteletbeli konzul meglátogatta azt a négy sérültet, akit egy egyházi fenntartású kórházban kezelnek. Ők a körülményekhez képest jól vannak.
Szijjártó Péter jelezte: rajtuk kívül megsérült egy ausztrál–magyar kettős állampolgár, a biztosítója már intézkedett Ausztráliába szállításáról.


A BBC legfrissebb információi szerint eddig 4310 ember vesztette életét a szombati 7,8-as erősségű nepáli földrengésben és utórengéseiben. Legalább nyolcezren sérültek meg, és az ENSZ jelentése szerint 1,4 millió ember van most rászorulva az élelmiszersegélyekre.


Nepál miniszterelnöke Szusil Koirala azt nyilatkozta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy becslések szerint a 10 ezret is elérheti a katasztrófa halálos áldozatainak száma. Szusil Koirala a mentési munkálatok gyorsítására utasított, és sátrakat, valamint gyógyszereket kért külföldről. A kormány a mentés és segítségnyújtás terén mindent megtesz, amit csak tud - hangsúlyozta az interjúban.

Alpinisták eközben azt jelezték, hogy a Mount Everest környéki táborokból helikopterrel sikerült kimenekíteni azokat a hegymászókat, akik a földmozgás utáni lavinák miatt elszigetelődtek.