Már csak a vb-döntő visszavágója vár a pólóválogatottra

Fotó: MTI

-

A magyar férfi vízilabda-válogatott 13-9-re legyőzte az Egyesült Államok csapatát a kazanyi világbajnokságon.


Eredmény, az 5-8. helyért:
Magyarország-Egyesült Államok 13-9 (4-2, 3-2, 2-2, 4-3)
gólszerzők:
Hárai 4, Varga Dénes 3., Varga Dániel 2, Hosnyánszky 2, Erdélyi 1, Madaras 1, illetve Bonanni 3, Azevedo 3, Samuels 1, Cupido 1, Mann 1
Gyors magyar góllal indult az összecsapás, Hárai Balázs értékesített emberelőnyből egy kapufáról lepattanó labdát. Az amerikaiak Tony Azevedo révén egyenlítettek, a tengerentúliak egyik legjobbja Varga Dénes keze alatt lőtt Decker Attila kapujába. A magyar együttes Varga Dániel révén került újra előnybe, a csapatkapitány az amerikai kapus füle mellett bombázott a hálóba. Benedek Tibor csapata Erdélyi Balázs húzásával először ment el két góllal, de az amerikaiak újra szépítettek. Nem sokkal a negyed vége előtt Hárai gyönyörű center-csavarásával állította vissza a különbséget.

A második felvonás elején újra Hárai küzdött hatalmasat centerben, s szerezte önmaga harmadik gólját, az amerikaiak pedig emberelőnyből faragtak hátrányukból (5-3). Varga Dénes is feliratkozott a gólszerzők közé egy távoli lövéssel, a túloldalon pedig Bret Bonanni gyengécske próbálkozása talált utat Decker keze alatt a kapuba. Varga Dániel újabb gyönyörű találata után Vámos Márton növelhette volna tovább az előnyt a dudaszó pillanatában, de csak az oldalhálót találta el.


Varga Dénes három gólt lőtt


A nagyszünet után az amerikaiak találtak először a kapuba, majd Vámos kiállítását kihasználva újra egy gólra jöttek fel, Hosnyánszky Norbert és Gór-Nagy Miklós büntetését azonban remekül kivédekezte a magyar csapat. A másik oldalon ezt követően Varga Dénes villant, elhajlásból, távolról elképesztően nagy és fontos gólt szerzett. Az amerikaiak minden segítséget megkaptak, de Bedő Krisztián, majd Hárai kiállítását sem tudták gólra váltani. Ezt meg is "bosszulta" a magyar csapat, Hárai szakadt el újra őrzőjétől, és húzott gyönyörű mozdulattal a kapuba (9-6).

A zárófelvonást Hosnyánszky rövidsarkos gólja vezette fel, majd Azevedo nagyszerű találatával állt vissza a háromgólos különbség. A végig remekül játszó Hárai ezúttal kiállítást harcolt ki, amelyet Varga Dénes használt ki egy nagyszerű pattintással, ezzel el is döntötte az összecsapást, hiszen ekkor már kevesebb mint négy és fél perc volt hátra. Egy hosszú magyar támadássorozatot Hosnyánszky "Csikar-szögből" lőtt gólja zárt le (12-7). Azevedo szépített, majd Madaras messziről lőtt kapufás gólt, a végeredményt John Mann állította be.


Benedek Tibor együttese szombaton 14.30-kor az ötödik helyért Montenegróval játszik majd, amely két éve ezüstérmes volt a világbajnokságon. Akkor a fináléban pont a magyar csapat győzött 8-7-re, így a montenegróiak visszavághatnak a barcelonai vereségért.