Már csak 29 disznódelfin maradt a Kaliforniai-öbölben

Fotó: AFP / ADEK BERRY

-

Egy példányt befogtak és rezervátumba akarták vinni. Nem sikerült.


Elpusztult a Mexikó partjainál fogságba ejtett kifejlett nőstény kaliforniai disznódelfin. Egy tengeri rezervátumban akartak biztonságba helyezni. A kihalás szélén álló fajból így már csak 29 példány maradt kizárólagos élőhelyén, a Kaliforniai-öbölben. A WWF tavaszi jelentése szerint a világ legkisebb cetfaja, a tenger pandájának is nevezett Phocoena sinus, azaz kaliforniai disznódelfin vagy vaquita 2016-ra a kopoltyúhálós halászat miatt a kihalás szélére sodródott.

A mexikói kormány és környezetvédelmi csoportok kidolgoztak egy tervet a ritka állatok megmentésére: egy tengeri rezervátumban akarják elhelyezni a fennmaradt példányokat, ahol háborítatlanul szaporodhatnának. A mexikói környezetvédelmi miniszter, Rafael Pacchiano szombaton még örvendezett, amikor sikerült fogságba ejteni a 30 megmaradt példány egyikét, egy kifejlett nőstény. Ám a befogott vaquita állapota bizonyos komplikációk miatt rosszra fordult és hiába akarták ismét szabadon engedni a Kaliforniai-öbölben, elpusztult.

Pacchino a Twitteren jelentette be a vaquita haláláról, és azt írta, hogy továbbra is kitartanak a veszélyeztetett faj megmentése mellett. A boncolás után derülhet ki, hogy mi okozta a cet halálát.

Az októberben elkezdett akcióban akusztikus radarral, hagyományos megfigyeléssel és az amerikai haditengerészet betanított delfinjeinek segítségével térképezik fel a megmaradt vaquiták helyét. A terv szerint a befogott kaliforniai disznódelfineket egy tengeri rezervátumba szállítják, ahol remélhetőleg szaporodnak majd, végül visszaengedik őket a Kaliforniai-öbölbe.