Már csak 1,8 százalék a magyar alapkamat

-

A várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra nyeste a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az irányadó kamat szintjét. A forint enyhe erősödéssel reagált a hírre.


Az új kamatráta április 22-étől érvényes.

Ez volt a második kamatcsökkentés a márciusban megkezdett új monetáris enyhítési ciklusban. A Monetáris Tanács tagjai az elmúlt hónapokban felkészítették a befektetőket erre a lépésre, így sem a kamatvágás, sem annak mértéke nem okozott meglepetést. Április elején az MNB úgy nyilatkozott, hogy másodkörös deflációs hatásokra számít és addig csökkenti az irányadó rátát, amíg az inflációs cél elérhető közelségbe nem kerül.A piaci szereplők a 1,5 százalékosra csökkenő kamatszintet is beárazták már, a kereskedők arra számítanak, hogy májusban és júniusban még 15-15 bázisponttal csökken az alapkamat.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint ezt a forgatókönyvet jelenleg két esemény veszélyeztetheti. Egy esetleges görög csőd, az ország eurózónából való kiválásával együtt jelentős pánikhoz vezethet a piacokon. Az MNB mozgásterét szűkítheti az is, ha az amerikai gazdaság esetében a gyenge téli makrogazdasági adatok után a második negyedévben ismét erősebb számok érkeznének, amelyek fokoznák a FED-el kapcsolatos kamatemelési várakozásokat.