Már biztos, hogy megmérgezték Kim Dzsong Un testvérét

-

A dél-koreai titkosszolgálat megerősítette a mérgezés tényét.


Már biztos, hogy megmérgezték Kim Dzsong Un észak-koreai vezető mostohafivérét, Kim Dzsong Namot – közölte a dél-koreai titkosszolgálat. A szervezet emlékeztet rá, hogy Phenjan már öt éve próbálta eltenni láb alól a férfit: például 2012-ben is végrehajtottak ellene egy gyilkossági kísérletet, túlélte, utána levélben könyörgött mostohafivérének, hogy kímélje meg őt és családját. Ugyanakkor – a dél-koreai titkosszolgálat szerint – Kim Dzsong Nam nem jelentett valódi veszélyt féltestvérére, még úgy sem, hogy mérsékelt reformeszméket vallott, és a phenjani rezsim bírálójának számított, nyilvánosan is szót emelt családja dinasztikus jellegű hatalma ellen.

Kim Dzsong Namot helyi idő szerint hétfő reggel 9 órakor támadták meg a kuala lumpuri repülőtéren. Azt mondta a felszálló utasokat fogadó személyzetnek, hogy valaki hátulról leszorította az arcát, és valamilyen folyadékot öntött rá. Segítséget kért, azonnal a reptéri klinikára küldték, akkor már fejfájás gyötörte és ájulás kerülgette. Mire a közeli kórházba vitték, összeomlott a keringése, és már nem tudták megmenteni. A helyi rendőrség látott két gyanús nőt, akik taxival menekültek, de róluk egyelőre nincs bővebb információ.

Kim Dzsong Nam többször is utazott hamis okmányokkal. A malajziai rendőrség korábban közölte, hogy Kim Dzsong Namnál egy Kim Csol névre kiállított útlevelet találtak. A hamis névre kiállított okmány szerint Kim Csol 1970-ben született Phenjanban. Kim Dzsong Namot már korábban is rajtakapták, hogy hamis úti okmányokkal utazik. 2001-ben a tokiói repülőtéren őrizetbe vették, mert állítólag hamis kínai útlevéllel utazott. Egyes híradások szerint alteregója Pang Hsziong, lefordítva Dagadt Medve volt. Kim állítólag a tokiói Disneylandet akarta felkeresni. Úgy tudni, ez volt az a pont, amikor a férfi kegyvesztetté vált Phenjanban, és az örökösödési sorrend első helyéről az utolsóra került.

Kim Dzsong Nam Észak-Korea néhai kommunista diktátora, Kim Dzsong Il elsőszülött fia volt. A dél-koreai Yonhap hírügynökség tudósítása szerint házasságon kívül született: anyja színésznő volt, aki Moszkvában halt meg. A férfi az elmúlt években önkéntes száműzetésben élt, idejének nagy részét Kínában és Délkelet-Ázsiában töltötte. Észak-Koreában nem volt semmilyen hivatalos tisztsége. A totális állami ellenőrzés alatt álló észak-koreai sajtó hallgatott Kim Dzsong Un mostohafivérének haláláról.