Már biztos, hogy hegymászók is meghaltak a nepáli földrengésben

Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

-

Úgy tudni, magyarok is vannak a Mount Everesten. A 7,9-es erősségű földrengésben már 1200 felett jár az áldozatok száma.


Legalább tíz külföldi hegymászót ölt meg Nepálban a Mount Everest csúcsára vezető déli mászóútvonalon végigsöprő lavina, amelyet a helyi idő szerint szombat dél körül bekövetkezett nagy erejű földrengés idézett elő. Ang Tshering, a Nepáli Hegymászók Egyesületének elnöke megerősítette, hogy a Khumbu-gleccser és az alaptábor közötti részen átsöpört egy lavina. Több magyar hegymászó is van a térségben, egyelőre nem tudni, mi van velük.

A világ legmagasabb, 8848 méter magas hegyének meghódítására a tavaszi szezonban vállalkozó expedíciók többsége még az alaptáborban tartózkodik. Előzőleg a nepáli belügyminisztérium azt közölte, hogy 30 ember sérült meg az alaptáborban. A turizmusért felelős minisztérium egyik tisztségviselője viszont már arról számolt be, hogy tíz holttestet találtak, többen pedig eltűntek vagy megsérültek. A nepáli rendőrség úgy tudja, hogy 300 hegymászó tartózkodott az alaptáborban.

Két tapasztalt hegymászó is arról számolt be, hogy pánik tört ki, és súlyos károk keletkeztek az alaptáborban. A román Alex Gavan a Twitteren azt írta, hogy futva menekült ki sátrából, hogy mentse az életét. Az amerikai Daniel Mazur és csapata az alaptábor feletti egyes táborban vesztegel. „Hatalmas erejű földrengés rázta meg az Everestet. Az alaptábor súlyosan megrongálódott. Csapatunk az egyes táborban rekedt. Kérem, imádkozzanak mindenkiért” – írta Mazur Twitter-üzenetében.A nagy erejű földrengésben már több mint 1200 ember vesztette életét. A megerősített halálesetekből 758 Nepálban, a többi Indiában, Kínában (Tibetben), Bangladesben történt. Az áldozatok száma emelkedhet. A sérültek számáról nincs adat.

A földmozgás pár perccel dél előtt kezdődött a sűrűn lakott Katmandu-völgyben, és több percen át tartott. Érezni lehetett Pakisztánban, Lahor környékén is. Egy órával később egy 6,6 fokozatú utórengés történt, amelyet további kisebb rengések követtek. Szakértők szerint minél sekélyebb a rengés, annál pusztítóbb a hatása.

Katmanduban a pánikba esett lakosok az utcákra rohantak, miközben házak, falak, tornyok omlottak le körülöttük. A megsemmisült épületek között van a város egyik jelképe, egy híres torony, a kilencszintes Darahara, amelyet 1832-ben építettek őrtoronynak, és az UNESCO által elismert műemlék.