Már Berlinben vannak az Ukrajnából szabadult EBESZ-megfigyelők

Fotó: Europress/AFP/Adam Berry / Europress/AFP/Adam Berry

-

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hét megfigyelője az elmúlt éjszaka érkezett a német fővárosba, miután a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták szabadon engedték őket. Egyikük, egy lengyel tiszt cáfolta, hogy vendégként bántak volna velük. "Aligha érezheti magát valaki vendégnek, ha egész nap gépfegyveres katonák őrzik" - nyilatkozott a német televíziónak Krzysztof Kobielski őrnagy.


A négy német, egy cseh, egy lengyel és egy dán katonatisztből álló megfigyelőcsoport tagjai Donyeckből érkeztek a berlini Tegel repülőtérre, ahol a német, a cseh és a dán védelmi miniszter fogadta őket. A megfigyelők kijutását Szlovjanszkból Vlagyimir Lukin, az orosz elnök térségbeli különmegbízottja szavatolta, miután a szabadon bocsátás kieszközléséhez az utolsó napokban Moszkva is támogatást ígért.

A csoport tagjait, valamint öt ukrán segítőjüket több mint egy héten keresztül tartották fogva a szlovjanszki szeparatisták. Egy svéd megfigyelőt betegsége miatt korábban elengedtek. A nemzetközi megfigyelők vezetője, Axel Schneider ezredes érkezésükkor arról számolt be, hogy egy nappal korábban a szlovjanszki harcok miatt még veszélyes helyzetben voltak, és utalt arra is, hogy a fenyegetettség napról napra növekedett. Kiemelte, hogy az állandó feszültség ellenére a csoport tagjai között az összetartás rendkívül erős és fegyelmezett volt, ami segített a nehéz napok átvészelésében.

Josef Prerovsky cseh alezredes Berlinből már Prágába érkezve vasárnap hajnalban kijelentette: elrablóik nem bántották és nem éheztették őket. Elmondta, hogy a szakadárok elvették minden személyes értéktárgyukat és számítógépüket, és nem is adták vissza. Az alezredes megjegyezte, hogy fogva tartásuk alatt a megfigyelőknek három esetben volt halálfélelmük: először, amikor a szakadárok megkötözték és mintegy nyolc óra hosszára egy pincébe zárták őket; másodszor, amikor szombaton felvitték őket egy emeletre, és közölték velük, hogy élő pajzsként fogják őket használni, ha az ukrán biztonsági erők megostromolják Szlovjanszkot; harmadszor pedig, amikor szombat este tűzpárbaj tört ki a környéken, és két órán át tartott a lövöldözés – sorolta.

A megfigyelőkkel együtt fogva tartott öt ukránt a Bundeswehr repülőgépén Kijevbe szállították.