Már az osztrákok is csak a menekültek átutaztatására koncentrálnak

Fotó: MTI / Varga György

-

Már csak a migránsok utaztatására koncentrálnak az osztrák hatóságok a Sentilj–Spielfeld szlovén–osztrák határátkelőnél, láthatólag feladták azt a szándékot, hogy a senki földjén kialakított táborban tartsák a menekülteket – tapasztalta szombat reggel a helyszínen az MTI tudósítója.


A hatóságok folyamatosan hangosbeszélőn tájékoztatják az embereket az utazási lehetőségekről. A határátkelő jobb oldalán a taxik várakoznak, bal oldalon pedig a buszok. Ezzel elejét szeretnék venni annak, hogy ismét migránsok ezrei induljanak el gyalog a 67-es főúton Leibnitz, illetve Graz és Ausztria belseje felé.


Ugyancsak igyekeznek meggátolni azt, hogy a vasúti töltésre felkapaszkodva a vágányon gyalogoljanak az emberek, veszélyeztetve önmagukat és a vasúti közlekedést. Ennek érdekében rendőrök zárják el a völgykatlanban elhelyezkedő határátkelő felett, a hegyoldalban futó vasút felé vezető kaptatókat.


Nem megy a feltartóztatásuk


Időközben az osztrák hatóságok ideiglenes tábort alakítottak ki Grazban, egy elhagyott bevásárlóközpont területén. Erre annál inkább szükség van, mert a szlovén oldalról folyamatosan telítődik a spielfeldi senki földje, így nagy a nyomás az osztrák befogadókon. Délelőtt tíz órakor újabb 1500 migráns ment át Spielfeldre a szlovén oldalról a sentilji tranzittáborból. Így folyamatosan ezrek várnak arra az átkelőnél, hogy továbbutazhassanak Ausztria, illetve Németország felé.