Már az NVI előtt álldogál az MSZP

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Ügyeletet tartanak, mert úgy tudják, szerdán újra beadhatják a vasárnapi boltzárral kapcsolatos beadványukat.


Hétfő reggel óta ügyeletet tart a szocialista párt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti épülete előtt. Nyakó István, akit február 23-án Erdősi Lászlóné és a kopaszok nem engedtek oda az időbélyegzőhöz, azt mondta, a Kúria szerdán dönt és előfordulhat, hogy újra a bélyegző dönti el, ki adja be elsőnek a népszavazási kérdését. Ennek azért van jelentősége, mert jogszabályok szerint egy tárgykörben csak egy kérdést, az elsőként benyújtottat hitelesítik.

Az ellenzéki politikus beszámolt arról, hogy pénteken jogi képviselőjével a Kúrián tekintette meg az eljárás irataiba. Akkor tudták meg a fogalmazótól - folytatta - , hogy szerdán dönt a bíróság felülvizsgálati kérelmeiről.

Hozzátette: azt a tájékoztatást kapta, hogy most már előre csak az ügyfelekkel közlik a döntés időpontját. Mint mondta, nem teheti meg, hogy eltitkolja azt a tényt, hogy szerdán „a demokrácia kérdésében egy meghatározó jelentőségű döntés fog születni".

Nyakó István szerint a Kúria dönthet úgy, hogy a vasárnapi boltzár ügyében elsőként népszavazási kérdését benyújtó Erdősi Lászlóné kezdeményezését hitelesíti. Dönthet úgy is, hogy Erdősiné kérdését elutasítja, míg a szocialisták kérdését hitelesíti - magyarázta. Hozzátette: a bíróság határozhat úgy is, hogy mind a két kérdést elutasítja. Utóbbi esetben ismét az NVI elé kell menni, és "újra kell játszani" a február 23-án történteket - közölte.

Ide kattintva megnézheti, mi is történt pontosan február 23-án.