Már az EU-tag Bulgáriából is érkeznek menekültek Szerbiába

-


A Tanjug szerb hírügynökség jelentése szerint a bolgár határnál fekvő kisvárosban, Dimitrovgradban naponta mintegy 200, a bolgár–macedón határnál található Bosilegradban pedig további 100 migránst regisztrálnak.

A menedéket keresők túlnyomó része azonban továbbra is Macedónia felől lépi át a szerb határt: csak szerdán nagyjából 4 ezren érkeztek – jelentette az RTS állami televíziós csatorna Nebojsa Stefanovic belügyminiszterre hivatkozva.

Korábban közölt adatok szerint az év eleje óta körülbelül 200 ezer menedékkérő érte el Szerbiát. A legtöbben közülük csak néhány napig tartózkodnak a balkáni országban, majd továbbindulnak Horvátországon és Magyarországon keresztül Ausztria és Németország felé.

A szerb kormány mindazonáltal azzal számol, hogy az emberek a jövőben, ha tovább hűl az idő, akár egy hétig vagy még tovább is maradhatnak az ország területén, épp ezért jelenleg bővítik a macedón, a magyar és a horvát határnál lévő menekülttáborokat. A fővárosban, Belgrádban mintegy 350 menedékkérőnek tudnak szállást adni, de ezeket a férőhelyeket eddig még alig használták ki.