Már az ENSZ is Sarapova mellett

Fotó: RIA Novosti / Anton Denisov

-

Az ENSZ második esélyt adna Marija Sarapova orosz teniszezőnek, aki doppingvétségéig a szervezet jószolgálati nagykövete volt.


A 29 éves játékos márciusban jelentette be, hogy a meldonium használata miatt pozitív lett a doppingtesztje még januárban, a melbourne-i ausztrál nyílt bajnokságon. Sarapovát utóbb 15 hónapra tiltották el, jövő áprilisban térhet vissza. A szponzorok közül többen felfüggesztették a támogatását, és az ENSZ is szünetelteti a 2007 februárja óta tartó jószolgálati nagyköveti megbízást. Az egyik New York-i ENSZ-szóvivő ugyanakkor csütörtökön jelezte, hogy a szervezet részéről megvan a szándék az együttműködés folytatásra jövő tavasztól.


Az ötszörös Grand Slam-tornagyőztes Sarapova az ENSZ Fejlesztési Programjában (UNDP) vállalt szerepet, leginkább az 1986-as csernobili nukleáris katasztrófa túlélőinek támogatásában.

Sarapova a pozitív doppingtesztje nyilvánosságra kerülésekor azzal védekezett, hogy tavaly decemberben került fel a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére. Elismerte, hogy december 22-én megkapta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA) a legújabb változásokat tartalmazó levelet, de nem nézte át a listát, ezzel pedig nagy hibát követett el. Hozzátette: a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt állapítottak meg és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult cukorbetegség, ezért kezdett gyógyszereket szedni.