Már Bécsben vannak néhányan a menekülteket szállító konvojból

-

Nem volt ellenőrzés az osztrák-magyar határon, és tele autóval már a bécsi Westbahnhof felé tartanak, írta vasárnap délután háromnegyed 6 körül az egyik résztvevő a még Magyarországon lévő menekültekért indított autókonvoj Facebook-oldalán. A konvoj, mintegy 150-200 autóval Bécsből indult, és háromfelé szakadva Magyarországon a budapesti Keletibe, Győrbe, illetve Hegyeshalomra tartott.


Egyelőre nem találkoztak ellenőrzéssel, és jogi segítségre sem volt szükségük, derült ki a konvoj Facebook-oldaláról. Van, aki épp az osztrák főváros felé tart, de egy bejegyzés szerint az egyik autó egy iraki családdal már elérte a bécsi pályaudvart.


Budakeszi és Tatabánya között nincsenek menekültek az M1-esen, számolt be róla az egyik autós délután 6 körül, míg mások órák óta Röszkére szeretnék irányítani a konvoj legalább egy részét, ahol, mint írják, több száz menekült vár segítségre.
Megint mások ugyancsak 6 körül arról érdeklődtek, hogy mikor érnek az autósok Budapestre.

A Migration Aid nevű szervezet a Twitteren üzente délután negyed 6-kor, hogy 18:30 körül érhetnek a Győrből induló járművek Budapestre, Más beszámolók szerint mintegy 70, a főváros felé tartó autóról van szó, amelyek közül néhány Röszkére indul majd.Az egyik szervező 6-kor tette közzé, hogy mintegy 170-180 ember vár már a X. kerületi Harmat utcai Hotel Seni Studiumba - egy háromcsillagos szállodába - Budapesten, és további menekülteket várnak oda a Keletiből.

Legalább egy-két osztrák autó korábban már biztosan befutott a Keletihez, maga a konvoj pedig nem sokkal 13 óra előtt érkezett a határ menti Nickelsdorfba, ahol demonstrációt tartottak. A résztvevők közül van, aki Dániából, és van, aki Csehországból érkezett.

A Keletinél várakozó menekülők közül, akik hallottak erről, azok is inkább a vonatot választják, mondták a VS.hu tudósítójának, mert tartanak attól, hogy lekapcsolják őket a rendőrök, ha elfogadják a fuvart. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az osztrák belügyi tárca korábbi nyilatkozatára hivatkozva vasárnap arra emlékeztetett, hogy bűncselekményt követhet el az, aki segít a menekülteknek Ausztriába jutni.