Már Ausztriában is több százezer dízelautót hívnak vissza

Fotó: AFP / FRANCOIS NASCIMBENI

-

Ausztriában eddig 363 ezer dízelautót kell visszavinni a szervizekbe javításra a motorok emissziós értékeit manipuláló botrány miatt.


Az osztrák közlekedési tárca közleménye szerint a visszahívás idejét a németországi intézkedések fényében határozzák meg, az érintett autótulajdonosokat a Volkswagen-importőr, a Porsche Austria értesíti majd. A döntés 180 500 Volkswagen személygépkocsit és 24 400 Volkswagen haszonjárművet, továbbá 72 500 Audi, 54 300 Skoda és 31 700 Seat típusú autót érint.


A Salzburger Nachrichten csütörtöki száma arról ír, hogy az osztrák hatóságoknak már korábban feltűnt az eltérés a gyártó által közölt emissziós értékek és a valóságosan mért számok között. Mivel Ausztriában nőtt a nitrogén-oxid-kibocsátás szintje, ami európai fizetési meghagyásos eljárást vonhat maga után, az osztrák hatóságok észrevételüket Brüsszel felé is jelezték.


A Német Szövetségi Közlekedési felügyelet csütörtökön 2,4 millió autó visszahívására kötelezte Németországban a Volkswagent az értékeket manipuláló szoftver miatt. A német Bild lap értesülése szerint a közlekedési felügyelet, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) elutasította a Volkswagen javaslatát arra, hogy az érintett járművek tulajdonosai önkéntes alapon vigyék vissza a szervizekbe autóikat javításra.


Magyarországon egyelőre nincs visszahívás

A Volkswagen-csoport 35 283 járművében van manipuláló szoftver Magyarországon, de egyelőre még egyetlen autót sem hívtak vissza a szervizekbe. Az érintett ügyfeleket viszont a következő hetekben, hónapokban értesítik, hogy utólagos beavatkozással járművük károsanyag-kibocsátási jellemzői jobbá tehetők.


Az érintett magyarországi járművek márkák szerinti megoszlása:
Volkswagen személyautó: 12 427
Audi: 6014
Skoda: 11 964
Seat: 535
Volkswagen haszonjármű: 4343


A Volkswagen szeptember közepén elismerte, hogy világszerte mintegy 11 millió kocsija közlekedik, amelybe be van építve a csaló szoftver. Ezen járművek motorvezérlő programjába olyan szoftvert telepítettek, amelyek meghamisítják a károsanyag-kibocsátási tesztek eredményeit. A járművek közül nagyjából 8 millió járművet az Európai Unióban adtak el.
A konszernhez tartozik az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Porsche, a Scania, a Seat, a Skoda, a Volkswagen és a Volkswagen haszonjárművek márka.