Már Ausztráliában is diagnosztizálták a zikavírust

-

Két embernél diagnosztizálták a zikavírust Ausztráliában. A fertőzöttek Haitiről hozhatták be a zikavírust.


Új-Dél-Wales állam egészségügyi hivatala arról tájékoztatott, hogy a két fertőzöttnél enyhe lefolyású volt a betegség, és azóta meggyógyultak. A sydney-i nemzetközi repülőtéren észlelték a kórt terjesztő szúnyogfajta, az egyiptomi csípőszúnyog példányait is. Vicky Sheppeard, az egészségügyi hivatal fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának igazgatója azonban kijelentette, valószínűtlen, hogy a vírus elterjedne a térségben, mivel ez a szúnyogfaj ott nem él nagy számban. Hozzátette, hogy ugyanakkor Queensland állam északi részein megtalálható az egyiptomi csípőszúnyog.


Az új-dél-walesi mezőgazdasági hivatal eközben közölte, hogy fokozza a rovarirtók használatát az olyan repülőgépeken, amelyek Délkelet-Ázsiából érkeznek Sydney-be.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki a zikavírus miatt.

A vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál, ezt azonban egyelőre nem támasztják alá tudományos bizonyítékok. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.

A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy rhesusmakákóban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.