Már áprilisban benyújthatja a kormány 2017-es költségvetést

-

A 2017. évi költségvetési törvényjavaslatot április 26-án nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek, hogy azt legkésőbb a tavaszi ülésszak utolsó napján el lehessen fogadni - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján közzétett tájékoztatóból.


A 2017. évi költségvetés tervezése a foglalkoztatás növelésére, a stabilitásra, az államadósság csökkenő pályán tartására épül - olvasható a tájékoztatóban.


A 2017. évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és az érvényesítendő követelményekről címet viselő dokumentum szerint a fejezetgazdák április 1-ig küldik meg költségvetési tervüket a tárca részére. Az egyeztetések után tárgyalja a kormány a törvényjavaslatot, amelyet április 26-án benyújt az Országgyűlésnek, a fejezeti kötetet pedig május 6-án terjeszti be.

A tájékoztató szerint az Európai Bizottság részére a kormány áprilisban nyújtja be Magyarország konvergenciaprogramját, melynek kidolgozása a költségvetési tervezéssel összhangban zajlik.

A portfolio.hu közben arról ír, hogy miközben a költségvetés egyes sorának megtervezésekor az általános elvek változatlanok, addig a fejezetek irányítását ellátó szerveknek egy új szempontnak is meg kell felelni, ami valószínűleg a kormány sajátos nullás költségvetési tervezésével függ össze. Eszerint az NGM valószínűleg a működési és felhalmozási célú kiadások újfajta, részletesebb bemutatására készül.