Már áll a drótakadály a csongrádi határszakaszon

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A honvédség illetékes parancsnoka szerint elkészült a határzár első eleme, a drótakadály, augusztus végéig pedig a vizes szakaszokat is lezárják. Már épül a második vonal, a háromméteres kerítés is.


Elkészült a gyors telepítésű drótakadály a magyar–szerb határ Csongrád megyei szakaszán, Ásotthalomtól Kübekházáig – tájékoztatta az MTI-t hétfőn Mórahalmon Bátor Ferenc alezredes, a honvédség Csongrád megyei munkacsoportjának parancsnoka. Az alezredes szerint a terveknek megfelelően a hétvégén elkészült a drótakadály Ásotthalomtól a röszkei határátkelőig, valamint a Tisza keleti partján a kübekházi hármas határtól a Gyálaréti főcsatornáig. A drótakadályon két kilométerenként személykapukat építettek be.

A vizes szakaszokon, így a Röszke melletti Paphalmi-főcsatornánál, illetve a Tiszasziget alatti, Gyálaréti-főcsatornánál levő határzárról a hétvégén született döntés. Eszerint ezekre a részekre is drótakadály kerül majd, melynek szintén el kell készülnie az augusztus 31-ei határidőre – mondta az alezredes.

A térségben Ásotthalomtól Kübekházáig mintegy kétszázan dolgoznak az ideiglenes határzár építésén. A gyors telepítésű drótakadállyal párhuzamosan megkezdődött mögötte a három méter magas kerítés építése is. Ásotthalom és Mórahalom között négy cölöpöző gép dolgozik az oszlopok elhelyezésén, míg Tiszaszigetnél három gép. Előbbi helyszínen 5-6 kilométernyi kerítésoszlopot helyeztek már el, míg utóbbi helyszínen 1,5 kilométernyit.