Már Áder asztalán a menekültügyi törvény szigorítása

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Az Országgyűlésben hétfőn megszavazott törvénymódosítás rendezi a magyar-szerb határra tervezett műszaki határzár kérdését, és rendelkezik a menekültügyi eljárások gyorsításáról. Kövér László házelnök megküldte a jogszabályt a Sándor-palotába, így az elfogadott törvény már Áder János államfő előtt van.


Tuzson Bence a kormánypárti frakció szóvivője jelezte, a határzárral kapcsolatban a törvénymódosítás közérdekű használati jogot ad a magyar államnak a schengeni külső határokon a határvonaltól számított tízméteres sávon belül. Kiemelte, hogy szerinte a műszaki határzár néhány hónap alatt megépül.


A jogszabály többi rendelkezése közül megemlítette, hogy az ismételt menedékkérőket gyorsított eljárásban lehet majd kiutasítani Magyarországról, valamint azt is, hogy ha a menedékkérő a menekültügyi eljárás alatt 48 óránál hosszabb időre hagyja el engedély nélkül a neki kijelölt helyet, megszüntethető az eljárás. Kiemelte továbbá, hogy a visszatartási idő 12-ről 24 órára emelkedik.

A frakciószóvivő fontosnak nevezte, hogy a parlament kivételes eljárásban tárgyalta a törvényjavaslatot. Hozzátette ugyanakkor, hogy sokan nem szavazták meg a kivételes eljárást, példaként megnevezte a jobbikosokat. „Nem értjük ezt a magatartást. Miért gondolták azt, hogy e probléma elhúzása (...) hatásos lehet?" - kérdezte.