Már a távozás feltételeiről tárgyal a Fox-tévé zaklató elnöke

Fotó: Geisler-Fotopress / Dennis Van Tine/Geisler-Fotopres

-

Nem hosszabbították meg a szerződését annak, aki visszautasította csatorna vezetőjének közeledését.


Szexuális zaklatás miatt várhatóan meneszti Rupert Murdoch a Fox televízió 76 éves elnökét, Roger Ailest. Ailes az alapítása óta irányítja a Fox televíziót, oroszlánrésze volt a jobboldali tévé arculatának kialakításában, és az ő nevéhez fűződik a Fox jelenlegi sztárjainak - Bill O' Reillynnek, Greta van Susterennek, vagy Megyn Kellynek - a szerződtetése. A televízió egyik műsorvezetőnője azonban - miután nem hosszabbították meg a szerződését - azzal vádolta meg őt, hogy szexuálisan zaklatta, és a szerződéshosszabbítás is azért maradt el, mert nem engedett a "főnöki kívánalmaknak".

Gretchen Carlson műsorvezetőnő július elején indította meg a pert Ailes ellen, aki tagadta a vádakat. Ám egymás után jelentkeztek más volt munkatársak is, akik szintén azt állították, hogy Ailes zaklatta őket, s amikor visszautasításban volt része, nem hosszabbította meg a szerződésüket. A 21st Century Fox - a Fox televízió anyavállalata - belső vizsgálatot rendelt el, ez ügyben a tulajdonos, Murdoch járt közben. A vizsgálat során egyre több volt és jelenlegi női munkatárs számolt be Ailes kísérleteiről. Köztük van a csatorna egyik sztárja, Megyn Kelly is.

A vizsgálat nyomán megkezdődtek az egyeztetések a vállalat vezetése és Ailes között a távozás feltételeiről. Susan Estrich, Ailes egyik ügyévdje közleményében azt írta, hogy "Roger dolgozik", de a The New York Times szerint bizonyos Ailes távozása, csak az időpont kérdéses még. A lap szerint a francia Riviérán üdülő Murdoch állandó telefonkapcsolatban áll az ügy miatt a két fiával, akik a cégbirodalom vezetői. James és Lachlan Murdochnek évek óta a programra vonatkozó nézeteltérései vannak a Fox-elnökkel.