Már a "szokásos" év végi juttatásokról beszélnek a kórházak

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Nem is alaptalanul számítanak az egészségügyi intézmények az újabb pénzekre, pedig a 40-60 milliárd forint adósság már fél év alatt újratermelődik. A Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége megint vészhelyzetet vizionál, és a kormány már készül is erre.


Jelenleg mintegy 45 milliárd forintra rúg a beszállítók irányában fennálló kórházi tartozások összege – figyelmeztet a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ). Maguk teszik hozzá, hogy legutóbb a nyár elején kaptak a kórházak 60 milliárd forintot, és akkor ez elég is volt a tartozások kiegyenlítésére, azóta azonban az adósságok újból felgyűltek.


A szervezet szakértői szerint ezen a finanszírozási rendszer új alapokra helyezésével, valamint kamatmentes állami hitellel, készfizető kezesség vállalásával vagy a tartozások ingyenes faktorálásával lehet változtatni. A MOBSZ szakértői az életmentő eszközök áfájának 27%-ról 5%-ra csökkentését is szorgalmazzák.

A kormány egyelőre nem reagált az újabb segélykiáltásra, ám – mint azt megírtuk – egy trükkel készül az adóssággal küzdő költségvetési intézmények (mint az állami iskolákat fenntartó Klik, valamint a kórházak) kisegítésére. A kabinet a múlt héten több olyan határozatot is hozott, amivel újabb uniós pénzeket lehet lehívni még ebben a hónapban. Olyan fejlesztési célokról van szó, amelyek összhangban vannak az uniós elvárásokkal, de az elmúlt években már megvalósították azokat hazai forrásból.

Bár ezek a milliárdok nem közvetlenül az intézményekhez folynak be, hanem az állami költségvetésbe, ám ezzel források szabadulnak fel a büdzsében. Ezt a pénzt pedig már arra költi a kormány, amire akarja, például a kórházak megsegítésére.