Már a szkeletonosok is doppingolnak

-

Pavel Kulikov szkeletonos személyében újabb orosz áldozata van az év elején tiltólistára került meldoniumnak.


Kulikov március 10-én, egy Szentpéterváron elvégzett ellenőrzés alkalmával adott pozitív mintát – közölte a térség bob- és szkeletonszövetsége, amely ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a most megbukott versenyzőt a tavalyi és az idei év elején elvégzett vizsgálatok sem találták vétkesnek. Maga Kulikov azt nyilatkozta, hogy orvosa tanácsára múlt év nyarán abbahagyta a meldonium szedését, és azóta nem nyúlt ehhez a szerhez, amely amúgy idén január elsejétől szerepel a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltólistáján.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke ugyanakkor elmondta: a szer jóval hosszabb ideig kimutatható, mint azt eddig hitték, így Kulikov védekezése akár jogos is lehet.

A készítmény szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el a korábbi években elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét. Ezzel a szerrel bukott meg az orosz élsportolók közül például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna-győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó, Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó.

A WADA legutóbbi összegzésében azt közölte, hogy eddig 123-an buktak meg meldonium használata miatt, köztük kéttucatnyi orosz versenyző.