Már a szerb–magyar határról is indult busz a horvát határ felé

Fotó: AFP / ANDREJ ISAKOVIC

-

50 embert visznek át egyik határtól a másikig. A magyar határzárhoz gyorsan alkalmazkodtak a szerb buszosok: már eleve a horvát határra viszik a menekülteket. A horvát kormányfő azt mondta, segítenek a menekülteknek, hogy Nyugat-Európába tudjanak menni.


A szerb-magyar határ melletti Magyarkanizsáról is elindult egy busz a horvát határ felé szerda délelőtt - közölte az MTI tudósítójával Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke. Az autóbusz ötven emberrel indult el a szerb-horvát határ melletti szerbiai Sidbe. A járműre a magyarkanizsai pihenőhelyen tartózkodó migránsok között mutatkozott igény, és egyelőre nem lehet tudni, hogy ki - egyes információk szerint a szerbiai menekültügyi főbiztosság, más információk szerint egy sidi vállalkozó - megszervezte az indulást.

Lackó Róbert azt is elmondta, hogy Magyarkanizsáról továbbra is indulnak buszok a horgos-röszkei határ felé, és Magyarkanizsára is érkeznek még járatok Belgrád felől, de a korábbinál gyérebb számban. A pihenőhelyre érkezőket tolmácsok segítségével értesítik arról, hogy Magyarország felé nem tudnak továbbmenni, a zöldhatár le van zárva, „de nem akarnak ők már senkinek sem hinni, megvannak a saját (kommunikációs) vonalaik.”

A szerb buszosok egyébként hamar alkalmazkodtak a magyar határzárhoz: a szerbiai közszolgálati televízió tudósítójának jelentése szerint azok a busztársaságok, amelyek korábban Belgrád és a magyar határ felé szállították a bevándorlókat, most már a horvát határátkelő közelébe, Sidbe viszik őket, illetve Zombor felé. Bár Sidben kialakítottak egy menekültközpontot, az illetékesek arra számítanak, a menekültek hamar továbbállnak Horvátországba.Továbbra is több százan várnak mindkét horgos-röszkei határátkelőnél arra, hogy a magyar hatóságok átengedjék őket, és szintén több százan pihennek a két határátkelő közötti füves területen felállított sátrakban. Néhány család elkezdte összecsomagolni a holmijait, voltak, akik a sátrat is összehajtották, és azt mondták, elindulnak, megpróbálnak máshol átkelni a határon, talán Horvátország felé. Nem tudják azonban, hogy a szerb–magyar határzónából hogyan lehet eljutni a szerb–horvát határra, az MTI tudósítójától is kértek útbaigazítást a körülbelül 200 kilométerre fekvő Sidre.


Meg nem erősített szerb rendőrségi információk szerint a menekülteket a szerb–magyar határról a horvát határra viszik – írja a Kettős Mérce. Az időzítés még nem ismert. A horvát sajtó is arról ír, szerbiai autóbuszok egészen a horvát határig viszik a menekülteket, ahonnan már csak 400 métert kell gyalogolniuk, hogy belépjenek Horvátországba.


Az első menekültcsoport szerda reggel 8-kor megérkezett a horvátországi Tovarnikba - tájékoztatott az N1 horvát hírcsatorna. A menekültek azzal a busszal érkeztek a szerb–horvát határra, amely még kedd este indult a macedón–szerb határtól. Bár a menekültek először a határátkelő felé indultak gyalog, majd módosítottak az útvonalon és illegálisan lépték át a határt a kukoricásban, hogy elkerüljék a regisztrációt.

Míg nem volt lezárva a határ, a menekültek állítólag rendőri segítséggel érkeztek meg a szerb–magyar határra. A horvát rendőrség azzal számol, hogy a horvát-szerb határ mellett fekvő Tovarnik körzetébe további 500 migráns érkezik, akik még szerdára virradóra, buszokkal indultak Horvátország felé a macedón-szerb határról, Presevóból - jelentette a horvát média szerdán. A tovarniki rendőrállomáson jelenleg száz határsértő vár arra, hogy regisztrálják és továbbszállítsák Zágrábba.

A horvát fővárostól már csak 30 kilométerre van a szlovén határ, ahol a migránsok már a - belső határellenőrzés nélküli - schengeni övezetbe léphetnek be.

Zoran Milanovic miniszterelnök a parlamentben, képviselői kérdésre válaszolva kijelentette: Zágráb átengedi Horvátországon a migránsokat, és segít nekik, hogy eljussanak Nyugat-Európába.
Horvátország kész arra, hogy befogadja ezeket a szerencsétlen embereket, és segítse őket abban, hogy eljussanak oda, ahová akarnak menni. Ez nyilvánvalóan Németország vagy valamelyik skandináv ország.

Szerinte nem lesznek olyan állapotok, mint Szerbiában és Magyarországon. Nem védik szögesdróttal az országhatárt, de szem előtt tartják az ország biztonsági és nemzetbiztonsági érdekeket.


Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő kezdeményezte, hogy a kormány hívja össze a nemzetbiztonsági tanácsot, miután a migrációs nyomás áttevődött Horvátországra.