Már a szélsőjobbos a legnépszerűbb párt Ausztriában

-

Egy friss felmérés szerint az FPÖ már megelőzi a két, régebben nagynak számító pártot. Az osztrákok többsége ugyanakkor úgy véli, az EU többi tagországának többet kellene tenni menekültügyben, hogy kevesebben érkezzenek Ausztriába.


Ha most lennének a szövetségi választások, az IFES osztrák kutatócég legfrissebb, kedden nyilvánosságra hozott felmérése szerint a megkérdezettek 27 százaléka a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártra (FPÖ) szavazna, 24 százalék a baloldali Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) és 23 százalék a jobboldali Osztrák Néppártra (ÖVP). Az FPÖ a közelmúltban jelentős előretörést ért el több tartományi választáson is.

A felmérés szerint a lakosság több mint 90 százaléka úgy véli, hogy a kormányzatnak leginkább a munkanélküliséggel és a képzéssel kellene nyomatékosan foglalkoznia. 84 százalék szerint a menekültkérdés, 71 százalék véleménye alapján pedig a menekültek elhelyezése az egyik legfontosabb kérdés jelenleg az osztrák politikában.

A megkérdezettek 57 százaléka úgy látja, hogy a többi uniós tagországnak több menekültet kellene befogadniuk, ezáltal kevesebben érkeznének Ausztriába. Ezzel a felvetéssel 16 százalék azonban nem ért egyet. A közvélemény-kutató cég munkatársa szerint kor szerint oszlanak meg igen eltérő véleménykülönbségek, míg a fiatalok inkább a menekültek pártján állnak, az idősebbek inkább szkeptikusak a kérdésben.

Az IFES kutatása szerint az osztrákok többsége, a megkérdezettek 69 százaléka támogatja, hogy a menekülteket laktanyákban szállásolják el és 17 százaléka véli úgy, hogy ez rossz elgondolás. A megkérdezettek 45 százaléka szégyenletesnek gondolja, hogy a menekülteket Ausztriában sátortáborokban helyezték el, 32 százaléknak nincs kifogása ellene.