Már a Star Wars előtt filmmérgezést fogunk kapni

-

Az ősz tele lesz jobbnál jobb mozipremierekkel: megtalálja a számítását az is, aki sci-fit nézne Matt Damonnal, aki bokszolni akar Jake Gyllenhaallal, aki James Bondra vár, de az is, aki Woody Allen-komédián lazulna, vagy a perverz osztrákok pincéiben kutakodna. Az összes bemutatót képtelenség lett volna áttekinteni, ezért kiválasztottuk azt a húszat, amelyet mi a legjobban várunk. Tervezett premierdátumaik szerint vesszük őket sorra, de az időpontoki még változhatnak.


Víkend (szeptember 10.)

Gryllus Dorka dörzsölt ügyvédnő, aki – ha hihetünk az előzetesnek – már eleve valami sötét zsarolási ügyet bonyolít, amikor férjével (Simon Kornél) és egy gazdag vállalkozóval (Lengyel Tamás) hétvégi vadászatra mennek Erdélybe, melynek során egy helyi ember meghal. A 2009-es Utolsó idők óta várjuk, hogy Mátyássy Áron megint előálljon valami hasonlóan erőssel, reméljük, ez a thriller lesz az.A (sz)ex az oka mindennek (Sleeping with Other People, szeptember 10.)

Drukkolunk, hogy ez a vígjáték bájosabb legyen, mint a magyar címe, mindenesetre bizalmat szavazunk neki a főszereplők miatt: a Mad Menből és a Communityból ismert Alison Brie, illetve Jason Sudeikis (Förtelmes főnökök) két párkapcsolatilag problémás alakot játszanak, akik réges-régen már kavartak, most pedig szexfüggők terápiás csoportjában futnak össze újra. Megbeszélik, hogy szexmentes viszonyba kezdenek, de aztán naná, hogy elkezdenek vonzódni egymáshoz. Úgy tűnik, Lesyle Headland (Lánybúcsú) filmje némi extra merészséggel dobja fel az amúgy viszonylag sablonosnak tűnő alapsztorit.Abszurd alak (Irrational Man, szeptember 17.)

Woody Allen idei filmje egzisztencialista szerelmi komédiaként indul, majd átfordul mókás krimibe, de mindkét fele pörgős, kedves és vicces. A 80. születésnapját decemberben ünneplő rendező most kissé meglepő, de nagyon találó választással Joaquin Phoenixt teszi meg alteregójává, ő alakítja az eleinte csak kiégett, aztán teljesen széteső egyetemi professzort, akiért Emma Stone és Parker Posey figurája is megőrül. Szerintünk sokkal jobb, mint a tavalyi Káprázatos holdvilág. Kritikánk a filmről erre.Everest (szeptember 17.)

Baltasar Kormákur hegymászós filmjétől azt várjuk, hogy olyan izgalmas legyen, mint a Zuhanás a csendbe. A megtörtént eset, amelyen alapul, bőven elég hátborzongató ehhez: 1996 májusában több különböző hegymászócsoport is tartott a Mount Everest csúcsa felé, amikor hóvihar tört ki, és nyolcan életüket veszítették. Jake Gyllenhaal, Jason Clarke és Josh Brolin is a mászók közt van, Keira Knightley alakítja Clarke figurájának terhes feleségét.Mentőexpedíció (The Martian, október 1.)

Az Andy Weir regénye alapján, javarészt Magyarországon forgatott Ridley Scott-sci-fiben szegény Matt Damont az űrhajóstársai (Jessica Chastain többek közt) a Marson hagyják, mert halottnak hiszik. A kitartó űrhajós azonban nagyon is él, és hosszú távra rendezkedik be a bolygón addig is, amíg érte nem jönnek. Scott elég unalmas rendezővé vált, de ha a Csillagok közöttet megugorja, már elégedettek leszünk.A pince (Im Keller, október 1.)

Az osztrákok iszonyú nyomasztók – ha nem tudnánk ezt máshonnan, tudjuk Ulrich Seidltől, aki dokumentumfilmjeiben (Házi kedvencek) és játékfilmjeiben (Kánikula, Paradicsom-trilógia) is folyton ezt boncolgatja. Új dokumentumfilmjében azt mutatja be, hogy az osztrákok mi mindenre használják a pincéiket – és ha nem is mindenki őrizget ott egy Natascha Kampuscht, azért náciemléktárgy-gyűjtő és szadomazo-játékokat űző házaspár persze akad.45 év (45 Years, október 8.)

Andrew Haigh (Weekend, Looking) remekbe szabott mikrodrámát (kritikánk) csinált két emberről, akik 45 éve együtt vannak, és most egy váratlan, régi érzéseket és konfliktusokat felelevenítő hír kibillenti házasságukat a biztonságos, jól működő rutinból. Az apró rezdülések szépséges filmje ez, középpontjában két zseniális alakítással Charlotte Ramplingtől és Tom Courtenay-tól.Mélyütés (Southpaw, október 15.)

Antoine Fuqua (Kiképzés, A védelmező) új filmjében a veszélyesen kigyúrt Jake Gyllenhaal küzdelmeit követhetjük a ringben és a ringen kívül: a felesége halála után lecsúszó bokszoló elveszíti a kislányát, és a karrierje is veszélybe kerül, de nem kell félni, mert jön Forest Whitaker mint sokat látott edző, és – feltehetően – mindent megold!Bíborhegy (Crimson Peak, október 22.)

Guillermo del Toro akkor van leginkább elemében, amikor rémmeséket csinál (Cronos, A faun labirintusa), most egy 19. századi gótikus, romantikus horrortörténetet talált ki. Mia Wasikowska egy írónőt alakít, aki hozzámegy Tom Hiddleston figurájához, ám amikor beköltözik a kastélyba, ahol a férfi és lánytestvére (Jessica Chastain) lakik, csúnya szellemekkel kell szembenéznie, és gyanússá válik, hogy a férje sem egészen az, akinek addig hitte.Sicario – A bérgyilkos (Sicario, október 22.)

A Fogságban rendezője, Denis Villeneuve megint mesteri thrillert készített, amelyben az FBI-osok olyan komótosan és menőzés nélkül teszik a dolgukat egy mexikói drogkartell felszámolása érdekében, hogy szinte elhisszük, ez pont így zajlik a valóságban is. Gyönyörűen kivitelezett, feszültségteli film, amelyből csak Emily Blunt törékeny szépsége lóg ki egy egészen picit. Kritika itt.007 Spectre – A Fantom visszatér (Spectre, november 5.)

A 24. James Bond-filmben Daniel Craig kemény titkos ügynöke még jobban beleássa magát saját múltjába, miközben szembenéz a Spectre nevű bűnszervezettel és annak fejével, akit Hollywood aktuális kedvenc főgonosza, Christoph Waltz alakít. A Craiggel újragondolt sorozat csak az előző résznél találta meg igazán a saját hangját, reméljük, Sam Mendes megint hasonlóan tökös Bond-filmet csinált.Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (november eleje)

Ez a dokumentumfilm szépen, alaposan összeszed mindent, amit a Szcientológia Egyházzal kapcsolatban érdemes elmondani – pontosabban mindent, amit csak Alex Gibney rendező bele tudott venni anélkül, hogy szétperelték volna a fejét. Megszólal benne többek közt Paul Haggis, Oscar-díjas rendező, aki régen szcientológus volt, de elhagyta az egyházat, és Tom Cruise őrült kacajának is tanúi lehetünk. Hátborzongató, de azért valahol meglehetősen vicces is.Fekete mise (Black Mass, november 12.)

Mindig örömteli, amikor Johnny Depp megerőlteti magát, és nem csak kalózjelmezben ökörködik. Bár a maszkját itt is túltolták kicsit, úgy tűnik, azért színészkednie is kellett: Whitey Bulgert alakítja, a hírhedt bostoni maffiafőnököt és FBI-informátort, aki évtizedeken keresztül megúszta a letartóztatást. Whitey politikus testvérét Benedict Cumberbatch játssza, FBI-os kapcsolattartója Joel Edgerton, úgyhogy egyelőre nem panaszkodunk.Az én szerelmem (Mon roi, november 19.)

Ez a párkapcsolati dráma főleg azokat a nőket fogja megérinteni, akik hajlamosak személyiségzavaros pasikat választani, ugyanis egy úgymond normális nő (Emmanuelle Bercot) és egy végtelenül sármos, tökéletesen megbízhatatlan, nárcisztikus férfi (Vincent Cassel) hullámvasútszerű kapcsolatát mutatja be érzékenyen, valódian, viccesen és megrázóan. Maiwenn rendezte, aki a Polisse-t és a Színésznők bálját is.Hajnali láz (december 17.)

Gárdos Péter először egy érzékeny és megható könyvben mesélte el szülei szokatlan megismerkedésének igaz történetét: mindketten holokauszttúlélőkként lábadoztak Svédország két különböző szanatóriumában a háború után, és levelezés útján szerettek egymásba, mielőtt még valaha látták volna egymást. A filmben Schruff Milán és Piti Emőke játssza a két főhőst, reméljük, a könyvhöz hasonlóan szép lesz.


Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars: The Force Awakens, december 18.)

Mi amondók vagyunk, hogy jobb nem megpróbálni kideríteni minden apróságot a filmről a bemutató előtt, hadd maradjon valami kis izgalom addigra, amikor végre tényleg láthatjuk. Nekünk elég annyi, hogy A Jedi visszatér után harminc évvel folytatódik a sztori Luke-kal, Leiával és Hannal, és persze egy csomó új, fiatal szereplővel (John Boyega, Daisy Ridley, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Adam Driver és még sokan mások). Bízunk J. J. Abramsben.The Night Before (december)

Seth Rogennek és barátainak az idétlenkedésére mindig vevők vagyunk, de különösen jól jönnek majd karácsonykor, amikor elárasztanak bennünket a megható ünnepi filmek. Jonathan Levine (Fifti-fifti, Eleven testek) komédiájában Rogen, Joseph Gordon-Levitt és Anthony Mackie három jó barátot alakítanak, akik régi hagyományuk záróakkordjaként a teljes felnőtté válás előtt még utoljára jól szétcsapják magukat szenteste, ahogy kell. Lesz hányás,meg minden.Joy (december)

David O. Russell a Napos oldal és az Amerikai botrány után harmadszor is Jennifer Lawrence-szel és Bradley Cooperrel dolgozott, ami nem csoda, hiszen ez a felállás eddig 18 Oscar-jelölést és egy szobrot hozott. A többgenerációs családtörténetben Lawrence Joy Manganót alakítja, a nőt, aki feltalálta a nyeles, kifacsarható felmosót, majd vállalatbirodalmat épített. Cooper a Home Shopping tévécsatorna egyik vezetője, aki segít Joynak sikeressé tenni a felmosót, és újra itt van Robert De Niro is, aki most nem Cooper, hanem Lawrence figurájának apját alakítja.Tangerine (december)

Egy nap alatt játszódó, sodró lendületű film, amely hisztiző Los Angeles-i transzvesztita kurvák közt játszódik, de egy örmény taxis és családja is fontos szerephez jut benne. Bevezet egy nem feltétlenül szívderítő, itt mégis elég viccesen ábrázolt szubkultúrába, és ehhez a rendezőnek, Sean Bakernek csak egy iPhone-ra volt szüksége, ugyanis azzal forgatta a filmet. Kiégett narancsok és vörösek, szúrós izzadtság szenteste.Ifjúság (Youth, december)

Paolo Sorrentino új filmje – akárcsak az eddigiek többsége – jó körülmények közt élő, idősödő urak egzisztenciális válsága körül bonyolódik. Bár a válság ide túl erős szó: a két főszereplő, Michael Caine és Harvey Keitel egy egykori karmestert és egy még épphogy dolgozó rendezőt alakítanak, akik egy alpesi hotelben merengenek letűnt ifjúságukon és a közelgő elmúláson. Ígérjük, ez sokkal viccesebb és megkapóbb, mint amilyennek hangzik. Itt írtunk a filmről.Annyira sok bemutató lesz még idén, hogy a további fontosabb premiereket már csak címszavakban soroljuk fel:

 • Dübörög a szív (szeptember 10.) – Meryl Streep, a rocknagymama
 • Szégyentelenek (szeptember 10.) – Larry Clark új filmje
 • Az útvesztő: Tűzpróba (szeptember 17.) – a széria második része
 • Legenda (október 8.) – Tom Hardy gengszterkedik a 60-as években
 • Kötéltánc (október 8.) – Joseph Gordon-Levitt egy kötélen sétál a WTC két tornya közt
 • Ételművész (október 22.) – Bradley Cooper főz
 • Veszettek (október 22.) – Goda Krisztina gárdás beütésű filmje Fenyő Ivánnal
 • Pán (október 22.) – újabb Pán Péter-feldolgozás Hugh Jackmannel
 • Macbeth (október 29.) – Michael Fassbender és Marion Cotillard próbálkozik Shakespeare-rel
 • Dheepan (október 29.) – Arany Pálma-nyertes, bevándorlós dráma Jacques Audiard-tól
 • A tengernél (november 12.) – Angelina Jolie párkapcsolati drámája Brad Pitt-tel
 • Az éhezők viadala: A kiválasztott 2 (november 19.) – a széria utolsó része
 • Kémek hídja (november 26.) – hidegháborús sztori Steven Spielbergtől Tom Hanksszel
 • Lánytesók (december 31.) – Tina Fey és Amy Poehler szabadon eresztik a dilit
 • Victor Frankenstein (december) – újabb Frankenstein-sztori Daniel Radcliffe-fel és James McAvoyjal
 • Snoopy és Charlie Brown (december) – egész estés animációs film Snoopyról és barátairól


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!