Már a saját pártja is szabadulna Mugabétól

Fotó: AFP / STR

-

Ha az elnök nem mond le, alkotmányos vádemelés következhet.


Saját pártja, a kormányzó ZANU-PF is felszólította Robert Mugabét, hogy mondjon le – írja a kormánypárti Herald. Ez a legutóbbi jele annak, hogy az elnök elvesztette minden hatalmát azután, hogy a hadsereg átvette Zimbabwe irányítását. A ZANU-PF összes tartományi szervezete ülést tartott, és felszólították az elnök feleségét, Grace Mugabét, hogy mondjon le tisztségéről a pártban.

A feltételezések szerint ha Mugabe nem hajlandó lemondani, alkotmányos vádemelést kezdeményeznek ellene.

Az ellenzéki Morgan Tsvangirai, a Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) vezetője azt mondta, "a nép érdekében Robert Mugabénak le kell mondani és azonnal távoznia kell tisztségéből". Tsvangirai "Robert Mugabe úrnak" és nem elnöknek nevezte az országot 37 éven át irányító 93 éves politikust.

A katonai hatalomátvétel óta Mugabe egyszer jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor beszédet mondott egy egyetemi diplomaosztón.

A hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Mugabe kormányától. A puccsot azzal indokolták, hogy az elnök körében lévő, az ország gazdasági és társadalmi nehézségeit okozó bűnözők ellen léptek fel. A hadsereg igyekszik tiszteletet mutatni a világ legidősebb államfője iránt azzal, hogy a nyilvánosság előtt elnöknek és a hadsereg főparancsnokának nevezi, de pénteken őrizetbe vették Mugabe és felesége környezetének több tagját. A Herald erről azt írta, hogy a hadsereg jelentős haladást ért el abban, hogy "megtisztítsa Robert Mugabe államfő környezetét a bűnözőktől".