Már a Pecsa-csatára készülnek a ligetvédők

Fotó: VS.hu / Zsidai Péter

-

Elcsendesedett a volt Hungexpo-telek a Városligetben, miután sikerült elkergetni a faátültető gépet. A ligetvédők már a Petőfi Csarnokra összpontosítanak, ott verték fel alaptáborukat.


Csütörtök reggel 7-kor elhagyta a volt Hungexpo-telek területét a német faátültető gép, markolatában egy fával. A ligetvédők figyelő kíséretben követték a városhatárig. A tahitótfalui fakórház felé vehette az irányt, oda, ahova a Városliget Zrt. megígérte, hogy elszállítják a leendő Magyar Zene Háza útjába nőtt fát.


A másik, szerdán kiemelt fát nem ültették ki a George Washington-szoborhoz, bár a projektcég azt ígérte, egy egyed az építési területen kívül kap otthont. Az amerikai államférfi mellett azonban nem ástak gödröt – a ligetvédők az elmaradt közműfeltárást is számon kérték a projektcégen –, és egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy egy kiemelt fát odaültetnének.

Beszéltünk ligetvédővel, aki úgy tudja, a munkagép már visszatért Németországba, a faátültetéssel megbízott cég nem vállalta tovább a zöldekkel való fizikai harcot. Mint megírtuk, szerdán 11 ligetvédő reggeltől sötétedésig akadályozta a faátültető gépet azzal, hogy elfoglalta azt – 30 rendőr és 5 tűzoltó vette vissza a gépet a civil aktivistáktól.

A ligetvédők a szakszerűtlen faátültetést továbbra sem fogják engedni. Ha visszatér a munkagép, újra útját állják. Úgy például, ahogy annak az építési anyagot szállító teherautónak, amelyet nem engedtek behajtani a területre. A civilek kezdeményezésére a rendőrség igazoltatta a fuvarost, aki nem tudott behajtási engedélyt felmutatni a Paál László sétányra – bírságot kapott.

Az előkészítés nélküli faátültetést a Greenpeace is elítélte. Arra szólította fel a Városliget Zrt-t., óvja meg Budapest egyik legrégebbi közparkjának fáit, és a faátültetéseket csak szakszerűen, megfelelő előkészítéssel végezze. (A Greenpeace faátültetési szakmai minimumát lejjebb olvashatja.)

A Városliget Zrt. céljaként azt nevezte meg, hogy egyetlen egészséges fát se vágjanak ki. A park 7105 fájából azonban 226 a múzeumok építésének útjában áll jelenleg. Ezek közül csak 182 alkalmas arra, hogy más helyre ültessék át a parkon belül. 44 fa esetében az átültetésnek a fa állapota vagy egyéb jellemzője miatt nem lenne értelme, ezeket ki fogják vágni.


George Washington változatlanul magányosan, fatársaság nélkül


Közelítő Pecsa-csata

A ligetvédők mindeközben a Petőfi Csarnok előtt álló haranglábhoz költöztették alaptáborukat, mivel az épület bontása még idén elkezdődik. Ezt a Városliget Zrt. műszaki igazgatója jelentette ki a december elején tartott helyszínbejáráson. Sághi Attila a Magyar Időknek azt mondta, az Új Nemzeti Galéria építése a jövő év második felében kezdődhet el.


Már lezárult a bontására kiírt közbeszerzési eljárás, elvégezték az épület azbesztmentesítését és környezetvédelmi felmérését is. A bontáshoz a már meglévő, leburkolt utakat használják felvonulási útvonalként, az épületet 8-10 méteres védőtávolságban kerítik körbe. Ha tartják magukat ehhez, a ligetvédők táborát is fel kell majd számolni.

A galéria építése miatt 63 fa Ligeten belül átültetését ígéri a projektcég. Nyolc példányt rossz állapotban találtak, ezeket kivágják, majd többszörösen visszapótolják.

A ligetvédők arra számítanak, hogy jövő hét elején kezdődik a Petőfi Csarnokért és a környező fákért vívandó csata. A Közlekedési Múzeum bontásának hátráltatásáról már lemondtak, arra nem maradt kapacitásuk.


Faátültetési alapok

A Greenpeace az alábbi faátültetési minimum betartását várja a Városliget Zrt.-től:

 • 20 évnél idősebb fa átültetéséhez minimum két évre van szükség.

 • Az idős fák esetében a lehető legnagyobb gyökérzetet meghagyva kell azokat körbeárkolni. Növekedési hormonnal kezelni, öntözni, párásítani – minimum egy éven keresztül.

 • A körbeárkolás és metszések után az árkot humuszos földdel kell visszatemetni a hajszálgyökér-képződés érdekében. Ha nincs hajszálgyökér-képződés, és a fa elveszíti gyökérzete 70 százalékát, akkor elpusztul.

 • A fa lombkoronáját átültetés előtt vissza kell metszeni, hogy a lecsökkent gyökérfelület képes legyen táplálni a lombot.

 • Az átültetett fát kidőlés ellen ki kell támasztani, amíg az új támasztógyökerek ki nem fejlődnek.

 • Az idős fát csak vegetációs időszakon kívül, nyugalmi állapotban lehet átültetni.

 • Egy 20 évnél idősebb fa átültetőgéppel nem ültethető át. A legnagyobb méretű gép is csak maximum 3 méter átmérőjű földlabdát képes kiharapni, ez a kifejlődött gyökérzet több mint 50 százalékos elvesztésével jár.

 • Átültetés alatt a földlabda nem eshet szét. Az idős fa egyedi kaloda építését vagy jutazsákos csomagolást, a labda iszapoló öntözést igényel.

 • Örökzöldek csak 10 éves korig ültethetőek át biztonsággal. A nyitvatermők nem ültethetőek át 1–5 éves koruk után.

 • Az átültetett fát minimum 3 évig utógondozni, tápoldatozni, lombját párásítani, öntözni, sebkezelni kell.

 • Az átültetett fa akkor kerül jó helyre, ha további sérülési kockázata minimalizálható, utógondozása biztosítható. Építési terület vagy bontásra váró épületek közvetlen szomszédsága nem ilyen hely.