Már a parkolási igazolványt is lakatolni kell

-

Átlátszó védőburkolattal, lakattal és lánccal védi parkolási igazolványát egy autós.


Ez a furmányosnak tűnő megoldás talán elrettenti az erőszakos behatolót a szélvédő mögé helyezett kincs megszerzésétől.

A parkolási igazolványt mozgásukban korlátozott személyek használhatják. Személyre szól, nem a gépjármű rendszámára, ezért szinte bárki szabályosan kiteheti a szélvédője mögé, aki saját autójával szállítja az igazolvány jogos tulajdonosát.

Az igazolványban foglaltak adattartalmát, érvényességét, hatályát, jogszerű használatát a rendőr és a közterület-felügyelő ellenőrizheti.

Szükség van ellenőrzésre a visszaélések miatt, de évente csupán 100-120 visszaélésben zárul le nyomozás. A legismertebb eset Liptay Claudia televíziósé, aki több mint egymillió forintos pénzbüntetésre ítélt a Fővárosi Törvényszék, mert elhunyt édesanyja parkolási igazolványát használta.

Gyakrabban előfordul, hogy éppen a jogosultak kénytelenek kínos magyarázkodásba fogni. Tipikus eset, amikor a szülő autóval viszi iskolába érintett gyerekét. Bemennek az épületbe, és amikor a szülő egyedül megy vissza az autóhoz, a közterület-felügyelő megkérdezi, miért van kint a kártyát.


A látszat néha csal

Az ép vezető is lehet jogos felhasználó, ha hozzátartozóját szállítja, vagy olyan intézmény alkalmazottja, amely fogyatékos személyeknek segít.

A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa azoknak jár, akik közlekedésképességükben súlyosan akadályozottak, ami nem jelenti minden esetben azt, hogy mozgássérültek. A jogosultak lehetnek látássérültek, értelmi fogyatékosok, hallássérültek, autisták, mozgásszervi fogyatékosok stb., köztük olyanok, akiknek fogyatékossága rejtve marad első, sőt sokadik látásra is.