Már a nyolcezret közelíti a halottak száma Nepálban

Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

-

Tovább nőtt Nepálban az április 25-i földrengés halálos áldozatainak száma, a legfrissebb adatok szerint 7652-en veszették életüket, míg a sérültek száma 16 390-re emelkedett – közölte a helyi belügyminisztérium szerdán.


A tájékoztatás szerint 10 718 kormányzati épület semmisült meg a 7,9-es erősségű rengésben, további 14 741 épület megrongálódott. Emellett 191 058 lakóház dőlt romba, míg 175 162 részleges kárt szenvedett. Az illetékes nepáli kormányhivatal előkészítő tárgyalásokat kezdett a segélyszervezetekkel a helyreállítás megtervezéséről – írta a Kathmandu Post című, angol nyelvű helyi lap.


A hivatal további partnereket keres az együttműködésre. Már konzultációkat folytattak indiai szakértőkkel a lakóépületek újraépítésére vidéken – értesült a helyi sajtó. Ezzel párhuzamosan a nepáli pénzügyminisztérium kérte a különböző társtárcákat, hogy vizsgálják felül jövő évi beruházási elképzeléseiket. „Ez lehetővé teszi a források átcsoportosítását a következő pénzügyi évben a helyreállítás érdekében” – jelentette ki Szuman Sharma, a pénzügyminisztérium egyik tisztségviselője.