Már a nagykövet-behívatásnál tart az osztrák–magyar nyilatkozatháború

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Szijjártóék hétfőn mondják el hivatalosan is a budapesti osztrák nagykövetnek, hogy nem értenek egyet az osztrák kancellár nyilatkozatával, amelyben gyakorlatilag a náci időkhöz hasonlította a magyar eljárást menekültügyben.


Tiltakozott a Külgazdasági és Külügyminisztérium Werner Faymann osztrák kancellárnak a Der Spiegelben megfogalmazott állításai ellen a budapesti osztrák nagykövetnél, akit a KKM hétfő reggelre berendelt – közölte a külügyi tárca szombaton az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint Magyarország bécsi nagykövete a vádakat visszautasította az osztrák kancelláriát vezető miniszternél. A Kvóta nélkül nem megy című interjúban – amelynek rövidített változata szombaton jelent meg, a hosszabb pedig a lap hétfői számában fog – Werner Faymann élesen bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt. Az osztrák kancellár kijelentette: „Orbán felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek nyilvánít”, és „tudatosan az elrettentés politikáját alkalmazza”. „Kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi”, amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy „teljesen máshova” fognak majd utazni – jelentette ki Werner Faymann.

Az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy 21. századi európai vezető politikushoz – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Werner Faymann szavaira szombaton telefonon az MTI-nek.

Elmondta: a kancellár hetek óta „hazugságkampányt” folytat Magyarországgal szemben, és állításai minden alapot nélkülöznek, hiszen az ország minden uniós jogszabályt betart, és egy hatékony közös európai megoldást keres a bevándorlási válságra. Ezt éppen az nehezíti meg, hogy vannak a kancellárhoz hasonló politikusok, akik felelőtlen nyilatkozatokkal hamis illúziókat és alaptalan álmokat keltenek a gazdasági bevándorlókban – fűzte hozzá.

A tárcavezető kijelentette: Werner Faymann „ámokfutása” mostanra minden tűréshatáron túlmegy; ez voltaképpen a saját alkalmatlanságának a leplezése. Szijjártó Péter szerint valószínűleg a belpolitikai haszonszerzés reményében fogalmazott meg a kancellár „esztelen” rágalmakat. „Ezt mi a leghatározottabban visszautasítjuk és kikérjük magunknak” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A Fidesz szombaton felszólította az osztrák kancellárt, hogy vonja vissza szombaton megjelent éles bírálatait, és kérjen bocsánatot az országtól, valamint a kormányfőtől. Németh Szilárd szerint Magyarország „ismét egy előre megkomponált európai baloldali támadás áldozata, az illegális migránsok melletti kiállás ugyanis egyértelműen belpolitikai, szavazatszerző indokokkal történik”.

Hozzátette: Magyarország „az egyetlen schengeni ország, amely valamennyi menekültügyi kötelezettségét teljesíti, szemben Ausztriával, amely a schengeni szerződést felrúgva másodszor is hermetikusan lezárta határát”.


A nyilatkozatcsata nem most kezdődött. Augusztus legvégén, szeptember legelején már volt egy pengeváltás a kerítés miatt, akkor is berendelték a budapesti osztrák nagykövetet a magyarok.


Másfél hete az osztrákok kérették be a magyar nagykövetet – vélhetően a menekültekkel való bánásmód miatt – , aztán Faymann szűk egy hete is dühös volt, amikor Magyarország busszal kezdte a határra vinni a menekülteket, pénteken pedig újra elmondta, mivel nem ért egyet. Orbán Viktor pedig hétfőn nevezte képmutatónak az osztrákokat (is).

Osztrák politikus hozta nyilvánosságra azt is, milyen körülmények vannak a röszkei menekülttáborban.