Már a kurdok ellen harcolnak a törökök Szíriában

Fotó: ANADOLU AGENCY / Huseyin Nasir

-

A török hadsereg 71 szíriai kurd milicistával végzett az utóbbi egy hétben Észak-Szíriában – jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség a török hadsereg közleményére hivatkozva.


Az Eufráteszi Pajzs fedőnevű észak-szíriai török hadművelet során annak tavaly augusztus 24-i kezdete óta a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd fegyveres csoport 425 tagját megölték, további 37 harcosát pedig ártalmatlanították. Az Iszlám Állam terrorszervezet milicistáiból 2647-et öltek meg és még 413 dzsihadistát ártalmatlanítottak. A beavatkozás keretében a török légierő Észak-Szíriában eddig összesen 2325 célpontra mért csapást.

A hadművelet elsődleges célja az, hogy megtisztítsa a határ menti területet az Iszlám Állam és az YPG milicistáitól. A török hadsereg a közelmúltban felszabadította el-Báb városát az Iszlám Állam uralma alól, következő lépésként pedig az YPG által ellenőrzött Manbídzs ellen indult, hogy „visszaadja azt jogos tulajdonosaiknak, az araboknak”.

Március elején az Egyesült Államok szövetségeseként az Iszlám Állam ellen harcoló YPG bejelentette, hogy egyfajta elválasztó övezetet kialakítva hajlandó az észak-szíriai Manbídzstól nyugatra falvakat átengedni a kormánynak annak érdekében, hogy elkerüljék az összecsapást Törökországgal. A várost Törökország az ellenőrzése alá akarja vonni, és támadással fenyegette meg az YPG-t, ha nem vonul ki onnan a keletre folyó Eufrátesz mögé. Ezt az YPG ellenzi, de az összecsapást sem szívesen kockáztatná a török hadsereggel vagy helyi fegyveres szövetségeseivel, a Szabad Szíriai Hadsereggel (SZSZH).

Hétfőn szíriai kormányerők vették át egy megállapodás értelmében az YPG állásait Manbídzsnál a frontvonal egy szakaszán.

Washington az egyik leghatékonyabb szövetségesének tekinti a szíriai kurd fegyvereseket az Iszlám Állammal szemben, míg Törökország terrorszervezetként tartja nyilván az YPG-t, és attól tart, hogy a határ szíriai oldalán megerősödő kurdok a törökországi kurd autonómiatörekvéseket is felélénkítik.