Már a kazah sztyeppén vannak az egy évet az űrben töltő űrhajósok

Fotó: NASA / Bill Ingalls

-


Magyar idő szerint fél hatkor landolt a semmi közepén lévő Zsenkazantól délkeletre a Scott Kellyt, Mihail Kornyijenkót és Szergej Volkovot szállító Szojuz űrhajó. A földet éréssel sikeresen lezárult az űrbéli körülmények - a mikrogravitáció és a földinél nagyobb háttérsugárzás - emberi testre gyakorolt hatását vizsgáló egy éves élettudományi program.
A NASA által kiadott első fotókon a három űrhajós egy kicsit gyűröttnek tűnik. A Földre visszatérve azonban végre alhatnak úgy, hogy nem érzik közben azt, hogy folyamatosan zuhannak és arra sem kell figyelniük, hogy a gravitáció hiányában szabadon lebegő kezeikkel kezdjenek valamit.Scott és Kornyijenko a 340 napos program során számos olyan kísérletet végzett el, amelyek eredményeit egy későbbi Mars-utazás során lehet felhasználni. Az űrhajósokon háromszáznál is több élettani vizsgálatot hajtottak végre. Emellett a Nemzetközi Űrállomás személyzete végzett a sötét anyaggal kapcsolatos méréseket, tesztelt robotrajt, Kelly pedig végigfotózta a 400 kilométer magas pályán keringő állomásról a Föld nagy részét.

Miután hazatért Amerikába és istenesen kialudta magát, Kelly visszatér az internetre: pénteken a Reddit közösségi oldalon lehet majd kérdezni a 340 napos programról.