Már a katonaságot támadja a Boko Haram

Fotó: AFP / AFP

-

Újabb nap - újabb Boko Haram vérengzés. A szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei kedden több tucatnyi emberrel végeztek Nigéria északi részén, amikor megtámadtak egy katonai támaszpontot. A támadásban egy páncélost és több katonai járművet is zsákmányoltak.


A Boko Haram a katonai támaszpont mellett lévő rendőrségi kaszárnyákra is rátámadt. A különböző jelentések szerint 35-45-en haltak meg, nagyrészt a biztonsági erők tagjai. Egyes források szerint azonban 10 civil áldozata is van a támadásnak.


Kik ők és mit akarnak?

Az észak-nigériai terrorcsoport neve is meglehetősen sokat sejtet, hiszen a Boko Haram — bár ez nem teljesen tisztázott, de lényegében — annyit tesz: a nyugati oktatás bűn. A csoport 2002-ben jött létre, harci cselekményeket 2009 óta folytat. A Boko Haram célpontjai és eszközei a lehető legkülönfélébbek. Motoros lövöldözéstől kezdve öngyilkos merényletekig sokféle módon támadják meg célpontjaikat. A terrorszervezet nevéhez 2002 és 2009 között 10 000 ember halála köthető. Az utóbbi időben magáról egyre többet hallató terrorcsoport neve világszerte egycsapásra ismertté vált, amikor április közepén közel 300 diáklányt rabolt el egy keresztény iskolából. Abubakar Sekau, a terrorszervezet vezetője egy videoüzenetben azt mondta, a lányokat rabszolgának adják el. A nigériai kormány tehetetlensége, illetve az egyre veszélyesebbé és aktívabbá váló terrortevékenység miatt az Egyesült Államok, illetve az izraeli titkosszolgálat is beszállt a Boko Haram elleni harcba. A lányok kiszabadításáért nemzetközi kampány is indult. A terrorszervezet létrejöttéről és megalakulásának előzményeiről ebben a cikkünkben olvashat.