Már a Hóman-alapítvány sem akar szobrot állítani

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A Hóman Bálint Kulturális Alapítvány elállt tervétől, hogy szobrot emel az egykori politikusnak; erről Székesfehérvár polgármesterét levélben tájékoztatták.


A város közgyűlése pénteken tudomásul vette a döntést (amelyről sem az alapítvány Facebook-oldala, sem honlapja nem tájékoztat), ezért hatályon kívül helyezte júniusi határozatát, ami a kétmillió forintos önkormányzati forrásnak és a szoborállítás támogatásának a visszavonását jelenti.

A testület a döntést 20 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el.

Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte: jogi értelemben az alapítvány a szoborállítás kezdeményezője, a döntés azonban a közgyűlésé.

„Meggyőződésem, ha a korábban Székesfehérváron megtartott Hóman Bálint-konferenciák kellő nyilvánosságot kapnak, és az ellenérvek is megjelennek, akkor a folyamat másként alakult volna" - fogalmazott, hozzátéve: a tanulságot a közgyűlés levonta.

Arról egyelőre nincs hír, hogy mi lesz azzal a támogatással, amelyet az igazságügyi minisztériumtól kapott az alapítvány. A szoborállítás körüli eseményekről ide kattintva találja cikkeinket.