Már a héten dönthetnek a Quaestor Hrurira felszámolásáról

-

A felügyeleti biztos most egyeztet az összes szerződött ügyféllel, és már a héten dönthet a csődbe ment Quaestor-cég engedélyének visszavonásáról. Ezután jöhet a felszámolás és a kártalanítás.


„A Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél tevékenykedő felügyeleti biztos jelenleg méri fel a társaság vagyoni helyzetét, vizsgálja át az informatikai rendszert, s pontosítja az ügyfélkövetelések mértékét. Ennek keretében a felügyeleti biztos jelenleg a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. jelenleg ismert összes ügyfelével, 48 700 szerződöttel egyezteti azok számlakövetelésének pontos nagyságát” – tudatta a VS.hu kérdésére a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Azt is pontosította, hogy a 48 700 ügyfél nem mindegyike rendelkezett Quaestor Hrurira Kft. által kibocsátott, vagy ekként feltüntetett kötvénnyel, ez utóbbi kör „az informatikai rendszer adatain alapuló megközelítés szerint” körülbelül 32 000-re tehető.


A vizsgálat mai állása szerint az engedély visszavonására és a felszámolásra vonatkozó döntés akár már ezen a héten megszülethet

– közölte a jegybank.

Ez azért fontos, mert csak ezután tudják a károsultak kifizetését is megkezdeni. Akkor lehet a nem kötvény típusú – az adott ügyfél tulajdonát képező, az ő nevén külön nyilvántartott – értékpapírokat kiadni, elrendelni a felszámolást, illetve szükség esetén ezután fizethet csak a (Befektető-védelmi Alap) BEVA és a Quaestor kártalanítási alap is. Az utóbbi alap felállításáról kedden már döntött is az országgyűlés, annak ellenére, hogy kártalanítási alapot nagy részben feltöltő bankokat képviselő Bankszövetség nem értett egyet a javaslattal.