Már a hatóság orrát is bántja a tóvárosi mocsár bűze

Forrás: /

-

A környezetvédelmi hatóság ki fogja kényszeríteni a XI. kerületi Tóváros lakópark eliszaposodott tómedrének kotrását – a felügyelet május 30-ig adott határidőt. A kotrás elmaradása miatt ugyanis nyáron rettenetes bűz árad a lakóparkra, amiért a lakók pert is indítottak. Nem jó jel, hogy a tókezelő cég tulajdonosának üzletrészét lefoglalta a végrehajtó.


Nem csak a XI. kerületi Tóváros lakópark végtelennek tűnő történetében (amelynek rövid összefoglalóját lentebb olvashatja), hanem a magyar környezetvédelem gyakorlatában is óriási változás lenne, ha a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (KDKTVF) betartaná a fenyegetését. A VS.hu által megismert határozat szerint ugyanis a hatóság megelégelte a környékbelieknek sok bosszúságot okozó mesterséges tórendszer állapotát.

A tavakat a tervezett lakóparkhoz, a Hosszúréti-patak felduzzasztásával hozták létre tíz évvel ezelőtt, ám ezekkel azóta lényegében senki nem törődött, sőt, hivatalosan mintha nem is léteznének: a földhivatal nyilvántartásában a terület mocsár megjelöléssel szerepel. Gondozás hiányában a természet lassan ténylegesen is mocsárrá alakítja a tavakat, hiszen az iszap lassan feltölti a medreket, nem mellékesen penetráns csatornaszaggal árasztva el a környékbeli társasházakat.

A zöldhatóság az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és a Fővárosi Csatornázási Művekkel tartott helyszíni bejárást a Kánai úton lévő tórendszernél, majd közösen döntöttek arról, hogy a tavat jóléti tóvá, illetve záportározóvá alakítsák át. A hatóság előírta azt is, hogy a tavak egy évtizede hanyagolt kotrását május 30-ig el kell végezni, és ha a tavak kezelője nem vagy nem megfelelően tesz eleget az előírásoknak,


a feladat elvégzését a hatóság – pénzbírság kiszabása mellett – ki fogja kényszeríteni.

Demján vs. lakók és vállalkozók

 • A 2002-ben indult Tóváros lakópark projektet 6 ütemre tervezték, ebből 2 készült el, 1500 helyett 315+251 lakás.
 • A lakóparkot Kamaraerdő mellett, a Hosszúréti-patak felduzzasztásából létrejött tórendszer mellé álmodták.
 • Az 1. ütem beruházója a MAC Kft., a 2. ütemé az Újbuda Tóváros Kft. volt, a generálkivitelező az Arcadom Zrt. Mindhárom cég Demján Sándorhoz köthető.
 • Az 1. ütem lakásai miatt is volt panasz, de a 2008-ban építeni kezdett 2. ütem társasházai miatt jóval több kifogás támadt.
 • A 2. ütem 4 társasháza 2013-ban pert indított a közös helyiségekben keletkezett 700 millió forint értékű kár kijavítása miatt.
 • Az Arcadom a perben a felszámolás alatt álló fővállalkozóját, az Ezüstfa Kft. jelölte meg, amely felelősséggel és kártérítéssel tartozhat.
 • A lakók a perben jelezték, készek megelőlegezni a műszaki szakértő bevonását. Az Arcadom elzárkózott ettől.
 • Nem sikerült majdnem egy év alatt sem szakértőt kirendelni a bíróságnak, mert sorban visszaadták megbízásaikat.
 • 2015. január 16-án megkezdődött az Arcadom Zrt. felszámolása.
 • Az RTL szerint a 100 millió forintot is meghaladja a Tóváros lakóparkon dolgozott és ki nem fizetett alvállalkozók követelése.
 • 2015. februárban leváltották a pert tárgyaló bírót. Utódja nem tartotta szükségesnek szakértők megbízását.
 • A 2. ütem lakói a gondozatlan, feliszaposodott tórendszerből áramló bűz miatt is pert indítottak az Arcadommal szemben.
 • A 2. ütem 4 társasházából háromban leváltották a közös képviseletet ellátó céget. A két pert addig vivő ügyvéd visszaadta megbízását.
 • 2015. április 23.: a napi.hu beszámolója szerint az Arcadom Zrt. csődbiztosa bejelentette: a cég vagyona csak részben tudja kielégíteni a hitelezői igényeket.

Haltetem a Kánai úton


Milliárdos tétel

Bár a hatóság most szokatlanul szigorúnak tűnik, kérdéses, hogyan tudja kikényszeríteni a tavak rendbetételét, hiszen hatalmasra rúgnak a költségek. Hajas Tamás, az Essex Kft. ügyvezetője tavaly júliusban a VS.hu-nak azt mondta: hozzávetőleg 70 ezer köbméter lerakódott iszapot kellene eltávolítani a tómederből. Mivel veszélyes hulladék, ártalmatlanítási költsége 13 ezer forint köbméterenként, vagyis bruttó 1 milliárd forint a művelet költsége. Erre a társaságnak nincs pénze, a törzstőkéje félmillió forint, ezért uniós forrásokból tervezte előteremteni.

Hajas egy éve azt mondta, jó eséllyel pályáznak, már hozzáláttak a pályázat előkészítéséhez, támogatja tervüket a főváros és a XI. kerületi önkormányzat. Abban bízott, télen, legkésőbb idén tavasszal rendelkezésre áll a kotráshoz szükséges pénz. Az Essex Kft. épp az elérendő uniós forrásra hivatkozva fellebbezett a zöldhatóság tavalyi kötelezése ellen. Nem tudjuk, hogy megvalósultak-e a reményei, mivel Hajas most nem válaszolt kérdéseinkre, csak korábbi szavaira támaszkodunk.

Ugyanakkor az Essex Tókezelő Kft. eddigi működése nem utal arra, hogy képes lehet teljesíteni a hatóság által előírt egymilliárdos kotrást. Ezt jelzi, hogy idén április 13-án a végrehajtó a cég egyik tulajdonosa, Hajas Tamás üzletrészét lefoglalta. A cég a tavalyi eredményéről még nem közölt adatokat, 2013-as évéről azt tudni, hogy bevétele nulla forint volt, saját tőkéje mínusz 1 millió forint alá került. A XI. kerületi önkormányzat mindenesetre bizakodó, szerintük az Essex törzstőkéje és a munkák forrásigénye között nincs összefüggés.


Hivatalosan nem létező tó a város szélén


Minden határérték felett

Hajas tavaly nyáron lapunknak úgy fogalmazott, mint Pilátus a krédóba, úgy került a Kánai útra. Tény, hogy a Tóváros lakópark első ütemének beruházója nem az Essex Kft., hanem a Demján Sándor vállalkozóhoz több szálon kötődő MAC Kft. volt. A KDKTVF vízügyi létesítési engedélye a MAC nevére szólt (a tórendszer viszont az engedélytől eltérően épült meg, ezért sem léteznek hivatalosan a tavak – a szerk.), vagyis az ő feladatuk lett volna a tavak gondozása. A MAC parkerdő létesítését is vállalta az önkormányzattal kötött megállapodásban, de egyebek mellett ezt sem teljesítette, aztán 2013-ban jobbnak látta odébbállni.


Tóváros, rágcsáló irtás

A bűzper

A félbehagyott Tóváros lakópark projekt utolsó befejezett, második ütemének társasházai tavaly indítottak pert a tórendszer okozta bűz miatt. A melegebb hónapokban gyakran képtelenek az erkélyen tartózkodni, de még téli időszakban is sokszor előfordul, hogy nem tudnak szellőztetni, annyira elviselhetetlen a feliszapolódott tórendszerből áramló csatornaszag. A tulajdonos XI. kerületi önkormányzatot, a beruházó MAC Ingatlanhasznosító Kft.-t, a tavat kezelő Essex Tókezelő Kft.-t, valamint a tórendszer egyes részeiben még érintett Hosszúréti Kft.-t perlik. A Budai Központi Kerületi Bíróságon szomszédjogot sértő magatartás címén futó perben azt szeretnék elérni, hogy végre szűnjön meg a bűz.

A tavak kezelését átruházta a 2013 februárban alapított Essex Kft.-re, majd 2013 májusban azzal a lendülettel túl is adott a cégen, a vevő Hajas Tamás volt. Ő korábban lapunknak azt mondta: eredetileg Demján Sándor biatorbágyi halastavát kezelte, majd a MAC megbízásából 2010-től foglalkozik a XI. kerületi tavak kezelésével. A cégvásárlását akkor azzal indokolta, nem akarta veszni hagyni az eddig a tórendszerbe fektetett 20 millió forintját, mivel állítólag ennyit költött az egyébként szintén engedély nélkül működő Kána horgásztó létrehozásába.

Arról, hogy a tó kotrását már nem lehet tovább halogatni, a KDKTFV már 2013 júniusában meggyőződött, amikor közérdekű bejelentés nyomán a helyszíni bejárásán megállapította, hogy a tórendszer iszapossá vált, környezete elhanyagolt. A Duna Kör munkatársai is felmérték a 3,5 hektáros vízfelületet. A tavak közötti lépcsőket jó megoldásnak találták, de a felsőbb tavaknál hiányolták, hogy nem építettek kanyarulatokat, szigeteket, nem telepítettek part menti, a víz szűrésére alkalmas növényzetet.

A tavak vízminőségét ellenőrző, nemzetközileg elismert, akkreditált laboratórium 2013-as mérései a cink, a higany és több szénhidrogén esetében határérték-túllépést mutattak ki még a relatíve legtisztább alsó tóban is. A többiben a PH-érték, a klorid-, a nitrát-, az összes nitrogén-, foszfor-, foszfáttartalom jelentősen meghaladta a határértéket, olykor tízszeres mértékben. Ráadásul e mérések télen történtek, nyáron ennél kedvezőtlenebb eredmények valószínűsíthetők.


Eddig tartott volna lakópark