Már a franciák is bombázzák az Iszlám Államot

Fotó: AFP / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

-

Franciaország megháromszorozta vadászgépeinek számát a Közel-Keleten, a hétfői légicsapások során két célpontot pusztítottak el Irakban.


Felszálltak az első vadászgépek hétfőn a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó fedélzetéről az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló szíriai és iraki területeken történő bevetésekre – közölték francia katonai források.

A hadihajó fedélzetén tartózkodó Pierre de Villiers tábornok, a francia fegyveres erők vezérkari főnöke közölte, Ramádiban és Moszulban hajtottak végre légicsapásokat a dzsihádisták ellen harcoló helyi fegyveres erők támogatására.

A Charles de Gaulle múlt szerdán indult el a Földközi-tenger keleti térsége felé, a 130 halálos áldozattal járó párizsi terrorakciók után, amelyekért az Iszlám Állam terrorszervezetet tartják felelősnek.

Franciaország megháromszorozza csapásmérő erejét a térségben: eddig 12 repülőgépet állomásoztatott a francia légierő az Egyesült Arab Emírségekben és Jordániában, ezekkel az Iszlám Állam szíriai és iraki állásait támadták. A Charles de Gaulle 28 harci repülőgépet vitt a térségbe, köztük 18 Rafale és 8 Super-Entendard típusú gépet, valamint öt helikoptert.

Az oroszok is nagy erővel támadják az Iszlám Államot, két nap alatt csaknem ötszáz légicsapást mértek a terrorszervezet állásaira.