Már a fideszeseknek sem tetszik, amit Andy Vajna csinál

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A Heti Válasz szerint szinte az összes bevételét offshore cégeken keresztül menti ki a Filmalap vezetője.


Andy Vajna tavaly a kaszinóin keresztül 3 milliárd forint nyereséget termelt, amit a hazai szerencsejáték-szervező cége luxemburgi anyavállalatán keresztül adóoptimizálhatott – írta a Heti Válasz. A filmproducer azonban szerintük 2015-ben még nagyobb nyereséghez juthat ebből, mert már mind az öt budapesti kaszinója működhet, és egy nemrég meghozott törvénymódosítással csak olyan cég szervezhet online kaszinójátékot, amelynek koncessziós joga van kaszinók működtetésére. Ebből Vajnának akár 5-6 milliárdos profitja is lehet.


A közelmúltban ráadásul nejével, Vajna Tímeával közösen 49 százalékos tulajdont szerzett egy belvárosi gyémántkereskedésben is, de a hírek szerint a médiában is érdekeltségeket akar szerezni, tévét is indítana.

A Heti Válasz szerint vagyonkezelő cégén, az AV Investments Kft.-n keresztül 14 aktív társaságot birtokol. Ennek mint magánszemély 90 százalékos tulajdonosa, viszont a maradék 10 százalékot birtokló Cinergi Pictures Entertainmentnek kell utalnia 2 millió dollárig a nyereség 90 százalékát. A Cinergi Pictures gyártotta az Evita című filmet. A cégnek az offshore-közvetítők által adóparadicsomként számon tartott Nevada államban van a központja.

Vajna mozgolódását már a fideszesek sem nézik jó szemmel, a lap szerint erre utal az is, hogy megtapsolták Tusványoson Schiffer Andrást, az LMP társelnökét, amikor kritizálta a filmügyi biztost.