Már a Dunántúlon is felbukkant a barna medve

Forrás: Pécsi Állatkert

-

Több látogatót hozhat a pécsi állatkert új lakója.


Bár a megnyitása óta eltelt időben messze túlszárnyalta a korábbi létesítmény látogatottsági mutatóit az új Pécsi Állatkert, a mostantól megtekinthető barna medve további lökést ad népszerűségének – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere. Az állatkertbe Bulgáriából érkezett egy hatéves hím. A 140 kilós, felegyenesedve 2 méter magas példány az egyetlen barna medve az egész Dunántúlon. Pécshez legközelebb Szegeden és az ország északi, északkeleti parkjaiban tekinthető meg ilyen állat.

Az alpolgármester szerint a medve meseszerű állat: megjelenik a gyermekek képeskönyveiben, a mesékben, barátságos megjelenése a kicsiket elbűvöli, másik részről pedig a látogatók szeretik a hatalmas ragadozókat.„A szófiai állatkertből érkező példány csereszerződés keretében került Pécsre, így vásárlására nem kellett költenie a zoonak. A Pécsi Állatkert három sarkantyús teknőst, két farksodrót, egy közönséges selyemmajmot és egy ormányos medvét adott az állatért. Anyagi terhet csak a szállítási költségek felének kifizetése jelentett” – mondta Őri. Mint hozzátette, szeretnének új állatokat is beszerezni. Például kakast hoznának a nandu tojókhoz, bővítenék a benettkenguru-állományt nőstények behozatalával, a vízidisznók mellé egy hímet szereznének, és a tengeri akvárium példányszámait szeretnék bővíteni.

Siptár Dávid, az állatkert szolgáltatási vezetője elmondta, hogy mivel fokozottan védett állatfajról van szó, hosszadalmas volt a beszerzése az engedélyeztetési eljárás miatt. A biztonság tekintetében az állatkert túl is teljesítette a feltételeket.