Már a családi csődnek is van miniszteri biztosa

-

A magáncsődről szóló törvény még a parlament előtt van, de a miniszteri biztost már kinevezték, feladata a csődvédelmi szolgálat felállítása, munkatársainak képzése lesz.


Miniszteri biztossá nevezték ki Szekér Juditot a családi csődvédelem területére. Trócsányi László igazságügyi miniszter utasítása a hétfői Hivatalos Értesítőben jelent meg. A családi csődvédelem intézménye jelenleg még nem létezik, de már a parlament előtt lévő van az erről szóló törvényjavaslat.

A miniszteri biztos egyebek mellett közreműködik a családi csődvédelmi szolgálat munkatársainak oktatásában és továbbképzésében, irányítja a képzési és továbbképzési anyag összeállítását, közreműködik a központi és helyi csődvédelmi szolgálatok szabályozási rendszerének kialakításában.

Az utasítás szerint a biztos együttműködik az Igazságügyi Hivatallal a magánszemélyek adósságrendezési eljárásában használt nyilvántartó rendszerek kialakításában, továbbá kialakítja az adósságrendezési eljárásokban magánszemélyeknek támogatást nyújtó civil szervezetekkel történő együttműködés rendszerét. Szekér Judit – akinek kinevezése június 15-ével hatályos – korábban a bírósági végrehajtói kamara mellett dolgozott miniszteri biztosként.

A parlament június 10-én kezdte el tárgyalni a természetes személyek adósságrendezéséről szóló KDNP-s törvényjavaslatot, amely az adósságcsapdába került családok segítését célozza. A javaslatról itt olvashat részletesen.

Hétfői hír, hogy egy módosító indítvánnyal az előtt is kinyitnák a kaput, hogy a családi csődvédelemben részesülők költségvetési támogatást kapjanak, megmentendő a lakásukat. A részleteket a javaslat nem tartalmazza, arról kormányrendelet születik majd.