Már 600 embert öltek meg az orosz légicsapások Szíriában

-

A szeptember 30-án kezdődött orosz beavatkozás áldozatainak csaknem egyharmada polgári lakos volt – áll az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) csütörtökön közzétett jelentésében.


A londoni székhelyű emigráns szervezet összesített adatai szerint az orosz harci gépek az ország tizennégy tartományából tízben hajtottak végre támadó légi hadműveleteket, csupán a nyugati Tartúsz, az északkeleti al-Haszaka, valamint a déli asz-Szuvajdá és el-Kuneitra tartományt kímélték meg.

Az OSDH szerint az orosz akciók miatt 595 ember vesztette életét, közülük 279-an mérsékelt felkelők, illetve az al-Kaida terrorhálózat szíriai szárnya, az an-Nuszra Front iszlamista szervezet tagjai voltak, 131 az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoport fegyverese volt. A polgári lakosságból 185-en haltak meg, köztük 46 nő és 48 gyermek.

Az OSDH az Egyesült Államok vezette koalíció halálos áldozatainak a mérlegét is megvonta. Eszerint a koalíció légicsapásai miatt 2014. szeptember 23. és 2015. október 23 között 3649 ember halt meg, közülük 3276 tartozott az Iszlám Államhoz, 147-en pedig az an-Nuszra Fronthoz és más iszlamista csoportokhoz. A civil halottak az áldozatok 6 százalékát tették ki, a 226 polgári lakos közül 65 gyermek, 40 pedig nő volt.