Hétvégén már 4300 katona lesz a határnál

-

A két kerítésből álló határzár október végére lesz kész, mondta Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Időknek. Péntekre 3800, a hét végére pedig 4300 katonát vezényeltek a térségbe.


A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a katonák csak a saját életük, illetve a társaik, valamint a velük együttműködő rendőrök életének védelmében használhatnak fegyvert. "Azt ugyanakkor mindenkinek be kell látni, hogy a katonáknak ilyen helyzetben nem a laktanyákban kell ülniük, hanem segíteniük kell", mondta. A tárca arra készül, hogy alapesetben a rendőrség intézkedik, a katonák pedig biztosítják a rendőrök munkáját.

Simicskó arról is beszélt, hogy a jelenlegi kerítés csak a biztonsági határzár első vonala, mellette épül egy erősebb, három méter magas kerítés is. A kerítések mentén pedig járőrszolgálat lesz, emellett pedig folyik a katonák felkészítése arra a helyzetre, ha a parlament elfogadja a válsághelyzet kihirdetéséről szóló javaslatot. A tárca elrendelte a Határozott Fellépés 2015 nevű hadgyakorlatot is.

A miniszter abban bízik, hogy az egyéb lépések, például az ügyintézési pontok kialakítása is hatékonyak lehetnek a probléma kezelésében.